30/4/10

* Πρωτομαγιάτικος χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους * "Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

30/04/2010
Με την ευκαιρία της σημερινής ιστορικής επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό προς το σύνολο των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για το πολύπλευρο, πολύμοχθο και δημιουργικό τους έργο.



Καταθέτουμε και τη δική μας έκφραση τιμής σε εκείνους που με θάρρος και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας απαιτώντας αξιοπρεπή εργασία, πρόοδο και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προσφορά των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου τόσο στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι όσο και στους αγώνες του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του τόπου μας είναι πολύ μεγάλη και αξίζει τον διαχρονικό σεβασμό της πολιτείας.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει όλες τις συνιστώσες της οικονομίας μπροστά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία.

Ασπίδα προστασίας στις επιπτώσεις που η κρίση επισώρευσε στην κυπριακή οικονομία είναι η προσήλωση στο μικτό σύστημα της οικονομίας, η κοινή στόχευση όλων των συνιστώσων της οικονομίας, κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων στην επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η στήριξη του εργασιακού και κοινωνικού κεκτημένου του τόπου μας, και η δέσμευση όλων στον κοινωνικό διάλογο και στο σύστημα εργασιακών σχέσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μπροστά σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον θέτει ως κεντρικό στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, των ανέργων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.


Παρά τις δυσκολίες, με σταθερά βήματα υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του προγράμματος διακυβέρνησης. Επιλύθηκε το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφαρμόστηκε το σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και εισήχθη ο Νόμος για την ποσόστωση για πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόσθετα, υλοποιείται σειρά μέτρων για αντιμετώπιση και απάμβλυνση του προβλήματος που επέφερε η κρίση στην απασχόληση, όπως σχέδια κινήτρων και επιχορηγήσεων για διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και για προσλήψεις ανέργων.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ανανεώνουμε τη δέσμευση του Υπουργείου να ασκεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά το ρόλο του στο επίπεδο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, για την αποτελεσματική λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, για διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους τους εργαζομένους ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνοτική και κοινοτική καταγωγή ή άλλη ιδιαιτερότητα.

Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, θέτοντας ως κεντρικό ζητούμενο το κοινό καλό, την πρόοδο και την ευημερία για όλους, με εποικοδομητικό πνεύμα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.