28/4/10

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση πρωτοφανή η οποία επηρεάζει, λιγότερο ή περισσότερο, όλες τις οικονομίες του κόσμου. Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταφέρθηκε ήδη στην πραγματική οικονομία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση επιβραδύνονται, η ανεργία αυξάνεται και, παράλληλα, εμφανίζονται δημοσιονομικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται σε μικρά διαστήματα από τους διεθνείς οργανισμούς προς το δυσμενέστερο.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), στη Λευκωσία
28/04/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση πρωτοφανή η οποία επηρεάζει, λιγότερο ή περισσότερο, όλες τις οικονομίες του κόσμου. Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταφέρθηκε ήδη στην πραγματική οικονομία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση επιβραδύνονται, η ανεργία αυξάνεται και, παράλληλα, εμφανίζονται δημοσιονομικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται σε μικρά διαστήματα από τους διεθνείς οργανισμούς προς το δυσμενέστερο.

Η οικονομία της Κύπρου, αναπόφευκτα, έχει επηρεαστεί και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η κυπριακή οικονομία, σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών, έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντιστάσεις και αντοχές απέναντι στα φαινόμενα της υφιστάμενης κρίσης. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα κρίση θα μας επηρεάσει στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Στόχος μας είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας μέσω του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς και η ουσιαστική προβολή της Κύπρου ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η προσέλκυση ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα για άμεσες επενδύσεις, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αδυναμιών της οικονομίας και για αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής, έτσι ώστε αυτή να καταστεί πιο ανταγωνιστική μέσα στις μεταβαλλόμενες διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κύπρου με το Κατάρ για τη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα πραγματοποιήσει τη γνωστή επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα και σε εμπορική ανάπτυξη υψηλής ποιοτικής στάθμης, είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής.

Πέρα από το άμεσο όφελος που θα προκύψει για την οικονομία από τη συγκεκριμένη, στρατηγικής σημασίας επένδυση, είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για προσέλκυση του ενδιαφέροντος επενδυτών από την ίδια χώρα, καθώς και από χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζεται ουσιαστικά η εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημαντική συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού. Ειδικά όταν αφορούν σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, βοηθούν στον εκσυγχρονισμό και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Η προσέλευση επενδύσεων αποτελεί, ασφαλώς, στόχο κάθε σύγχρονης οικονομίας και προϋποθέτει ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Απαιτούνται ισχυρά κίνητρα, όπως υψηλής ποιότητας και κατάρτισης επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σταθερό φορολογικό σύστημα, υποστηρικτικές δομές της επιχειρηματικότητας, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση όλων των εν λόγω τομέων. Παράλληλα, προσφέρει στους επιχειρηματίες ένα μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων για τη διενέργεια επιχειρηματικών συναλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η υποδομή και το επιχειρηματικό περιβάλλον της είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Η γεωγραφική θέση της αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για να εκμεταλλευθεί διεθνείς ευκαιρίες στην περιοχή.

Η προσέλευση άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελούσε ανέκαθεν κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής, με σκοπό τη διευκόλυνση στη μεταφορά γνώσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας. Με την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων αυξάνονται, αφενός, τα διαθέσιμα ντόπια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Αφετέρου, με τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, υποβοηθείται η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Η σύσταση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 2008, συμβάλλει δυναμικά στην αποτελεσματική προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου, καθώς επίσης, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στους στοχοθετημένους τομείς.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα χαίρει επάξια αναγνώρισης ως επιχειρηματικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Η θέση αυτή κατακτήθηκε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που με τον δικό τους τρόπο, συνέβαλαν θετικά σε αυτή την προσπάθεια διαχρονικά.

Ωστόσο, μέσα στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι εξαιρετικά έντονος, η προσπάθεια μας πρέπει να είναι συνεχής, έντονη, συστηματική και συντονισμένη. Γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται να έχει τον δικό της εξειδικευμένο φορέα, ο οποίος να αναλαμβάνει το έργο αυτό με επαγγελματισμό και επάρκεια.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για κάθε επιτυχία στο έργο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και, ταυτόχρονα, να σας διαβεβαιώσω ότι ο Οργανισμός θα έχει την ενεργό υποστήριξη της Κυβέρνησης στις προσπάθειές του.

------------------

Το χαιρετισμό διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.