28/4/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην ημερίδα με θέμα «Η Ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την εφαρμογή της μεθόδου του Six Sigma, στη Λευκωσία
28/04/2010

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι εδώ για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την εφαρμογή της μεθόδου Six Sigma».

Η μέθοδος Six Sigma αποτελεί μια στρατηγική επιχειρησιακή πρωτοβουλία που χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση ή και εκμηδένιση των ατελειών και λαθών σε μια διαδικασία, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους. Η μέθοδος Six Sigma είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνονται και οι ΜμΕ, χαιρετίζει και ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΜμΕ.

Ως κινητήρια δύναμη της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, οι ΜμΕ αποτελούν τον κορμό της κάθε οικονομίας. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη των στόχων της νέας εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία καθιερώθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Σημειώνεται ότι οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και το 66% περίπου της ιδιωτικής απασχόλησης.

Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και εντεινόμενου ανταγωνισμού, όπου η κυπριακή μικρή και μεσαία επιχείρηση καλείται να δώσει το δικό της αγώνα για να εκσυγχρονιστεί, να επιβιώσει και να διακριθεί, η ύπαρξη πρωτοβουλιών όπως η μέθοδος Six Sigma είναι επιβεβλημένη. Δεδομένου του αυξημένου κόστους των κυπριακών προϊόντων λόγω της απουσίας οικονομιών κλίμακας και του επιπλέον κόστους που συνεπάγεται η γεωγραφική της θέση, η κυπριακή μικρομεσαία επιχείρηση θα πρέπει να ανταγωνιστεί με βάση την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα των ΜμΕ στην οικονομία του τόπου, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική για τις ΜμΕ. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί προγράμματα χρηματοδότησης και συγχρηματοδότησης με την ΕΕ, τα οποία στοχεύουν στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και την ενίσχυσή τους με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

Οι προσπάθειες, όμως, του δημόσιου τομέα από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχω την άποψη ότι όσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δημόσιου τομέα τόσο σημαντικός, αν όχι και σημαντικότερος, είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που απαιτείται για την υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η εφαρμογή της μεθόδου Six Sigma.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους εταίρους - το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως συντονιστή, την εταιρεία «First Elements Euroconsultants Ltd» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ποιότητας - για τη σημαντική προσπάθεια που έχουν καταβάλει. Εκφράζω την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις ΜμΕ.