17/9/12

Χαιρετισμός της κας ΄Ελσης Χριστόφια συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου για την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Καρδιάς 2012, στη Λευκωσία 17/09/2012


Φίλες και φίλοι, Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Με χαρά βρίσκομαι και πάλι μαζί σας στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Καρδιάς 2012. Στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, στόχος είναι η προώθηση του μηνύματος της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Go Red for Women» που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο θεσμός της Εβδομάδας Καρδιάς καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη στήριξη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, των Συνδέσμων Καρδιοπαθών και του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου.
Στα πλαίσια του ετήσιου αυτού θεσμού θα διοργανωθούν και φέτος από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, διαφωτιστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων το κοινό θα μπορεί να εξασφαλίσει χρήσιμες πληροφορίες από ειδικούς για την πρόληψη των καρδιοπαθειών.
Με την ενημέρωση και την πρόληψη είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για τις μορφές των παθήσεων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής, η αποχή από το κάπνισμα και τα φάρμακα και η επένδυση χρόνου στην άσκηση, αποτελούν μέτρα που καθιστούν την καρδιά μας πολύ ισχυρότερη. Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι στον τόπο μας τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται. Συνεπώς, ως λαός δεν δίνουμε όση προσοχή θα έπρεπε στο θέμα πρόληψη.
Μέσα από τη φετινή εκστρατεία δίνεται το μήνυμα ότι ο γυναικείος πληθυσμός δεν κινδυνεύει λιγότερο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι αποδεδειγμένο πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των γυναικών. Αυτό συμβαίνει γιατί παρόλο που στις γυναίκες η πάθηση καθυστερεί να εκδηλωθεί, είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί σε πιο σοβαρή μορφή.
Για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η προσπάθεια διατήρησης κανονικού βάρους και διατήρησης των επιπέδων της χοληστερόλης μέσα στα υγιή πλαίσια, ο συχνός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης είναι παράγοντες πολύ σημαντικοί αν θέλουμε να πετύχουμε στην προσπάθεια για καλή υγεία της καρδιάς μας.
Εξίσου σημαντικοί είναι οι συχνοί και τυπικοί έλεγχοι από τον παθολόγο μας. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα.
Πρέπει λοιπόν όλοι και όλες μας να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να ενημερωθούμε και να βρούμε τη θέληση να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής κερδίζοντας την υγεία μας. Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, με την πρόληψη είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Ας φροντίσουμε λοιπόν την καρδιά μας, προσέχοντας τους παράγοντες κινδύνου που την απειλούν.
Συγχαίρω το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου για την ανάληψη και καθιέρωση αυτής της εξαιρετικά κοινωφελούς πρωτοβουλίας. Ευχαριστώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρευρίσκονται σήμερα εδώ και είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλουν καταλυτικά στην επιτυχία της εκστρατείας αυτής.