8/3/10

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε συνέδριο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνίας των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Εταιρείας Πληροφορικής 
 08/03/2010 


Οι δράσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας συνάδουν με το όραμα της Κυπριακής Κυβέρνησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός

Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Γυναίκες στην Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Ο Δρόμος Μπροστά» που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πληροφορικής, στη Λευκωσία. Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η καλύτερη πρόσβαση στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και της επικοινωνίας παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες να είναι πιο ανταγωνιστικοί, ιδιαίτερα στην εποχή που βιώνουμε τη διεθνή οικονομική κρίση.

Παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τη θέση του τομέα αυτού στην παγκόσμια αγορά εργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η τεχνολογία της Κοινωνίας των Πληροφοριών αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, αφού περίπου 5.8 εκ. νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 75.000 νέες εταιρείες υπολογίζεται ότι θα ιδρυθούν μέχρι το 2013 στον τομέα αυτό, γεγονός που θα αυξάνει, κάθε χρόνο, κατά 3% τις νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής. Στόχος είναι να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στον τομέα αυτό». Αναφερόμενος στις δράσεις που λαμβάνονται στον τομέα αυτό στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι συνάδουν με αυτές που έχει αναλάβει η ΕΕ. Αναφέρθηκε στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος στηρίζει και διασφαλίζει την ίση συμμετοχή και την παροχή ίσων ευκαιριών σε γυναίκες σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει αναλάβει την ευθύνη της ετοιμασίας της στρατηγικής για την Πληροφορική στην Κύπρο και σημείωσε ότι η στρατηγική αυτή θα καλύψει και το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα αυτό. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναμένεται να ολοκληρώσει τη στρατηγική με την ονομασία «e-inclusion», που θα περιλαμβάνει προγράμματα για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας. Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εφαρμόζει το πρόγραμμα «Δίας» το οποίο στοχεύει στην εισαγωγή της κοινωνίας της πληροφορίας σε όλα τα σχολεία. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία προσωπικών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων και ιστοσελίδων για μαθητές και δάσκαλους, την ψηφιακή εκπαίδευση σε διάφορα θέματα, την ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), καθώς και τη σύνδεση ADSL σε όλα τα σχολεία.