8/3/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
 Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 
 08/03/2010 
 Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ λήφθηκε κατόπιν παρεμβάσεων του ιδίου και της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες στην Τεχνολογία της Πληροφορικής – Ο δρόμος μπροστά», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες κατά πόσον ενδέχεται να υπάρξει διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και της ΕΕ και των δύο κοινοτήτων, είπε: «Πρόκειται για πληροφορίες. Μπροστά μας δεν υπάρχει κάτι και ούτε μας έχει λεχθεί κάτι, διότι άκουσα ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνος, που θα συνοδεύει τη Βασίλισσα της χώρας του κατά την εδώ επίσκεψή της, θα θέσει αυτό το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε κάτι μπροστά μας. Ετσι και αλλιώς αυτό το θέμα με τις διασκέψεις δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις οι δύο κοινότητες και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Αρα, τούτη την ώρα δεν υπάρχει τίποτα για να λεχθεί». Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα θα απορριφθεί στην περίπτωση που τεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Μην ξεχνάτε ότι ήταν πάγια θέση μας, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ΄80 όταν είχε ξεκινήσει το θέμα αναφορικά με μια διεθνή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούν να 'μπαίνουν' συζητήσεις από το παράθυρο.
Όταν κάνουμε διαπραγματεύσεις εμείς επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτή την ώρα αυτό είναι μπροστά μας, αυτό διαχειριζόμαστε και, όπως ξανά χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, 'προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, με αφοσίωση στις αρχές και με τον απαραίτητο ρεαλισμό για να ανοίξουμε το δρόμο στην επίλυση του Κυπριακού'. Από κει και πέρα τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Στεφάνου είπε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτό που διερωτώμαι είναι γιατί γίνεται είδηση αυτό, με την έννοια ότι μέχρι τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντήσει τους ηγέτες των κομμάτων, κατ’ ιδίαν, δέκα φορές. Είναι πολύ φυσιολογικό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και είναι μια κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντά τους ηγέτες των κομμάτων, να συζητά και να διαβουλεύεται μαζί τους για διάφορα ζητήματα, πολύ περισσότερο τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων.

Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, άρα πολύ φυσιολογικά ο Πρόεδρος θα τον συναντήσει. Θα πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επικοινωνία και με τους άλλους ηγέτες». Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Αναστασιάδη περί ελλιπούς ενημέρωσης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης έχει τη δική του άποψη για το θέμα, έχουμε και εμείς τη δική μας άποψη και έχουμε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγκαιρα και έγκυρα ενημερώνει και συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις, εξ ου και θα δει τον κ. Αναστασιάδη την Τετάρτη. Κάθε φορά που έχει συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει και συζητά τα περί του Κυπριακού και όχι μόνο, διότι μας ενδιαφέρει και η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, η ενότητα, η ύπαρξη ενός κλίματος που να επιτρέπει την ψύχραιμη συζήτηση των θεμάτων, διότι αυτό χρειάζεται με φόντο τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα, δηλαδή ότι χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και γι' αυτήν την ενότητα ο Πρόεδρος εργάζεται και αναπτύσσει διάλογο εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου». Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Αναστασιάδη θα συζητηθεί και το θέμα της οικονομίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Είναι δεδηλωμένη η θέση ότι για τα μεγάλα θέματα που υπάρχουν ενώπιον της κοινωνίας και της πατρίδας μας ο διάλογος είναι απαραίτητος.

Είμαστε τώρα στη συζήτηση και στη διαμόρφωση ενός συνολικού πακέτου οικονομικών μέτρων και πολιτικών με στόχο όχι απλώς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και για αντιμετώπιση και επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας, και όχι μόνον, τα οποία έχουμε κληρονομήσει και που εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε την αποφασιστικότητα όχι μόνο να ασχοληθούμε μαζί τους αλλά και να τα επιλύσουμε.

Αντιλαμβάνεστε ότι για τέτοιου είδους διαχρονικά προβλήματα χρειάζεται η συναίνεση, η συζήτηση, η συλλογική προσπάθεια και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Χρειάζεται λίγη υπομονή με στόχο όλοι να βοηθήσουμε και στο διάλογο, αλλά και στη λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών που θα επιτρέπουν την επίλυση των προβλημάτων. Επειδή συχνά λέγεται από ορισμένους ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, λυπούμαι να πω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση έχει έγκαιρα εγκρίνει και προώθησε δύο πακέτα οικονομικών μέτρων, το ένα το Δεκέμβριο 2008, το άλλο το Φεβρουάριο 2009. Αυτό το πακέτο μέτρων έτυχε ευμενούς προσέγγισης και σχολιασμού από τους κοινωνικούς εταίρους και από άλλα οργανωμένα σύνολα και έτυχε και της υποστήριξης της ΕΕ που χαρακτήρισε τα μέτρα της Κυβέρνησης ως πολύ ορθά και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία γι' αυτήν την προσπάθεια που κάνει. Στην πορεία πήραμε και άλλα μέτρα για στήριξη εξειδικευμένων τομέων της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και για στήριξη των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη της φροντίδας του κράτους.

Τώρα κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτού του πακέτου μέτρων και πολιτικών ως συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλουμε». Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση συμμερίζεται τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις στο ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κατά την άποψη μας και με όλο το σεβασμό προς το ΕΔΑΔ, το Δικαστήριο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικό και να λάμβανε υπόψη του αυτό το γεγονός. Από κει και πέρα και ο ίδιος ο κ. Γκιουλ έχει μιλήσει για επιτυχία της Τουρκίας ένεκα και των παρεμβάσεων και του ιδίου και της Τουρκίας γι' αυτό το θέμα, κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και δεν μπορεί να γίνει και αποδεκτό».