8/3/10

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δημόσια συζήτηση με θέμα: "Γυναίκα - Κύπρος - ΜΜΕ"
08/03/2010


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή τη συζήτηση που έχει ως αντικείμενο ένα από τα πιο σημαντικά, θεωρώ, θέματα της εποχής μας. Συγχαίρω την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τον Δήμο Στροβόλου για τη διοργάνωση αυτής της συζήτησης. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που πραγματεύονται θέματα όπως το γυναικείο ζήτημα, είναι ενδεικτικές της προοδευτικότητας ενός κράτους και της κοινωνίας του.

Σήμερα η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία έχει αλλάξει. Έχει αναμφίβολα, επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η ισοτιμία των φύλων έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά και έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα που βιώνουμε στη ζωή μας και τον τρόπο που αυτή η πραγματικότητα αναπαρίσταται από τα ΜΜΕ. Είναι πάντως γεγονός ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, το θέμα της ισότητας μέσα από τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, τοποθετείται σε μια νέα βάση. Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης, άμεσης ή έμμεσης, αποτελεί πλέον την επίσημη πολιτική όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Η Κύπρος υπήρξε από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τις Κοινοτικές Οδηγίες κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, καθώς και της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία και τις ενσωμάτωσαν στην εσωτερική νομοθεσία. Ωστόσο η κοινωνία, αν και αντιλαμβάνεται πλέον ορθά την ισότητα ως θέμα αρχής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, φαίνεται να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική στο να εφαρμόσει στην πράξη την ισοτιμία. Να την καταστήσει, δηλαδή, όρο της καθημερινής μας ζωής. Δηλαδή ακόμη και σήμερα η Κύπρια γυναίκα, παρά τη συνταγματική κατοχύρωση της ως ισότιμου πολίτη, πρέπει να αγωνίζεται για την πραγμάτωση της ισοτιμίας της.
Η συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τα δημόσια αξιώματα είναι περιορισμένη και καθόλου ανάλογη με τη συνεισφορά της. Η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει καθημερινά τρομερές δυσκολίες στην προσπάθεια της να πετύχει στους πολλαπλούς και πολυσύνθετους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει. Τα στερεότυπα των φύλων περιορίζουν τις επιλογές όσον αφορά στη σταδιοδρομία της και την εξέλιξή της. Αντιμετωπίζει ακόμη ανισότητα σε ό,τι αφορά στις ευθύνες έναντι της οικογένειας.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση που έγινε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, για τον τρόπο προβολής του ρόλου της γυναίκας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον τόπο μας, προκύπτει ότι ο κυπριακός Τύπος δεν προβάλλει ολοκληρωμένα τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής (κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής).

Τα ΜΜΕ, ωστόσο, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων. Αυτό γιατί μεταφέρουν πεποιθήσεις, αντιλήψεις, αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τους ρόλους των φύλων σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής. Με τη συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν και τα στρεβλά στερεότυπα τα οποία μειώνουν τη γυναίκα, τις ικανότητές της, το ρόλο της γενικότερα μέσα στην κοινωνία

. Θα μπορούσε να γίνει κατορθωτό. Δεν υπάρχει κανένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, παγκόσμιο ή εθνικό, από το εργασιακό, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μέχρι τα θέματα δημοκρατίας και ειρήνης που να μην έχει γυναικεία διάσταση. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια πέτυχε, παρά την τάση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και κόντρα στην οικονομική κρίση, να υλοποιεί με σταθερά βήματα ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόγραμμα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δεσμεύεται να εργαστεί για την καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην απασχόληση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορεί ισότιμα η γυναίκα να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους της.

Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Μόνιμη Υπουργική Επιτροπή που θα εργαστεί για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών.
Ούτως ώστε να ενσωματωθεί η Αρχή της Ισότητας σε όλα τα όργανα, τις πολιτικές και τις δράσεις της Κυβέρνησης. Χαιρετίζουμε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση προς τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, καθώς και τις προσπάθειες για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Χαιρετίζουμε τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα. Είμαι βέβαιη ότι τα πορίσματα της σημερινής συζήτησης θα είναι μια περαιτέρω σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση, και ανάλυση του γυναικείου ζητήματος και του καθοριστικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην ισότητα των φύλων.