7/2/10

Πολλοί είναι οι ήρωες και οι μάρτυρες που με την ηρωική τους θυσία έχουν σφραγίσει διάφορες περιόδους της πολυκύμαντης και ανειρήνευτης ιστορίας της πατρίδας μας.

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων το 1964 στον Αγίο Σωζόμενο
07/02/2010

Πολλοί είναι οι ήρωες και οι μάρτυρες που με την ηρωική τους θυσία έχουν σφραγίσει διάφορες περιόδους της πολυκύμαντης και ανειρήνευτης ιστορίας της πατρίδας μας. Σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε έξι ηρωικά τέκνα της Κύπρου που έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας και της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας την περίοδο της τουρκανταρσίας. Με ηρωισμό και αυταπάρνηση έγραψαν στον Άγιο Σωζόμενο τη δική τους ιστορία.

Μνημονεύουμε και τιμούμε τον Ανδρέα Χριστοφίδη, το Βαρνάβα Χαραλάμπους, τον Ανδρέα Λουκά, τον Τάσο Κωνσταντίνου, τον Τάκη Μιχαήλ και το Δημήτρη Χάματσο που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο πεδίο της τιμής και του καθήκοντος.

Τιμούμε τους αγώνες και την προσφορά τους προς την πατρίδα και κρατούμε φωτεινό το παράδειγμα τους. Παράλληλα, τους διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση της θυσίας τους.

Αυτή την ώρα που αποτίνουμε φόρο τιμής στους έξι ήρωες του Αγίου Σωζόμενου, αυτή την ώρα που τιμούμε τη θυσία τους, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι παραμένουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα και με πίστη στο δίκαιό μας αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, αξιοπρεπούς, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος. Δεν ήταν ποτέ εύκολος. Πάντοτε συναντούσαμε και θα συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα. Πάντοτε θα έχουμε απέναντι μας την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, τα τουρκικά διχοτομικά σχέδια αλλά και την χλιαρή στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του ετσιθελισμού της Τουρκίας.

Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που "κάνουν πλάτες" ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας.

Η στάση αυτή μας εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας δεν θα μας χαρίσει την ελευθερία μας και κανένας δεν θα μας προσφέρει και δεν θα μας διασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Εμείς, πρώτοι πρέπει να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε.

Κατανοούμε ότι διάφορα εθνικά και άλλα συμφέροντα είναι που καθορίζουν τη θέση των διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας και των διαφόρων χωρών στα διεθνή ζητήματα και προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι διάφοροι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας αξιολογούν την Τουρκία ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο.

Όμως, πού είναι και πού πάει η πολιτική ηθική; Πού πάει το δίκαιο; Πού πάνε οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας; Ποια προστασία και στήριξη μπορούν να αναμένουν μικρά και ανίσχυρα κράτη; Οι μικροί θα θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων;

Αλίμονο στην ανθρωπότητα αν υιοθετηθεί ένα τέτοιο ανήθικο πλαίσιο ως βάση της νέας διεθνούς τάξης - αταξίας - πραγμάτων. Απευθυνόμαστε κυρίως και πρώτιστα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γιατί είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος θεσμός που είναι εντεταλμένος να είναι θεματοφύλακας αρχών και αξιών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών της διεθνούς έννομης τάξης.

Από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα και, κυρίως, από εκείνους που έχουν τον τρόπο να ασκήσουν την επιρροή τους στην Άγκυρα, δεν ζητούμε πολλά. Ζητούμε απλώς να σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να ενεργούν στη βάση των αρχών του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και των αξιών που έχουν θεμελιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς όσους στηρίζουν ή θωπεύουν την Τουρκία και προς όσους σιωπούν και δεν αντιδρούν όπως πρέπει στους τουρκικούς εκβιασμούς, τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τον τουρκικό ετσιθελισμό απευθύνουμε έκκληση να παύσουν επιτέλους να νίπτουν τας χείρας και να στέρξουν, ως οφείλουν, να στηρίξουν τα δίκαια και τα δικαιώματα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και ενός μικρού και αδύναμου λαού.

Την τελευταία περίοδο, παρά την κάποια ψευδεπίγραφη και επίπλαστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, που προφανώς καταγράφεται προς εξυπηρέτηση της επικοινωνιακής πολιτικής της τουρκικής πλευράς, έχουμε σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και αποθράσυνσης της τουρκικής πλευράς. Με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνει το σταθερό στόχο της για συνομοσπονδία. Προβάλλει κατά τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό θέσεις χειρότερες και από εκείνες που πρόβαλλε την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

Προφανώς δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία που να οδηγήσουν σε απογοήτευση το λαό μας.

Εμείς απαντούμε για μια ακόμη φορά: Ούτε αποδεχόμαστε ούτε δικαιούμαστε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε λύση που θα καταστήσει αβέβαιο και ανασφαλές το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας.

Σε όσους ενδεχομένως επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς επιθυμούμε να διαμηνύσουμε για μια ακόμα φορά ότι αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων. Άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή.

Όταν αναφερόμαστε σε ιστορικό συμβιβασμό δεν εννοούμε ιστορικό παραλογισμό. Ούτε εθνικό αυτοχειριασμό. Ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατόν ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε και το εξής: Ο διεθνής παράγοντας θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν διαμορφώσει τη θέση και την τακτική του στο Κυπριακό στη βάση των μηνυμάτων που παίρνει από εκείνους που είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Θα απογοητευθούν οικτρά αν διαπράξουν τέτοιο σφάλμα.

Οι απόψεις και οι θέσεις του κυπριακού λαού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις εκείνων που θεώρησαν το σχέδιο Ανάν ως αποδεκτή λύση.

Πρέπει να πούμε ακόμα και το εξής: Αν με τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σίγουρα δεν πρέπει να χαθεί. Από την άλλη, όμως, θα διαπράτταμε μείζον ιστορικό και πολιτικό λάθος αν αποδεχθούμε τη θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας.

Για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίζουμε τη δική μας θέση: Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας.

Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση και που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός, όμως, δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής. Πρέπει να είναι αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος.

Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία και από τους ήρωες και τους μάρτυρες μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο. Αυτό το χρέος δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

Με την εκπλήρωση αυτού του χρέους θα δικαιωθεί και η θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας που σήμερα τιμούμε. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.