7/2/10

Με πολλή χαρά χαιρετίζω το εικοστό τέταρτο Συνέδριο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο ΚΔ΄ Συνέδριο της Χριστιανικής ΄Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.)
07/02/2010




Με πολλή χαρά χαιρετίζω το εικοστό τέταρτο Συνέδριο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων. Προς όλους τους συνέδρους και προς όλα τα μέλη της Ένωσης απευθύνω τον εγκάρδιο χαιρετισμό της αγάπης και της εκτίμησης μου.

Αναμφίβολα το θέμα του φετινού Συνεδρίου «Θεός και κόσμος» είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού αυτό το ζήτημα προκαλούσε την προσοχή, την περιέργεια και την απορία όλων από την εποχή που υπάρχει άνθρωπος πάνω στη Γη. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η ύπαρξη και η παρουσία του Θεού στη ζωή των λαών και των ανθρώπων είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία και διαδραμάτιζε πάντα το δικό της καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πορεία των διαφόρων κοινωνιών. Μόλις ο άνθρωπος απέκτησε λογική και συνειδητοποίησε την ύπαρξη του, άρχισε να ψάχνει το μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος. Ανάλογα με το πού βρισκόταν, σε ποιο σημείο ή μέρος της Γης, ανάλογα με την εποχή, το πνευματικό, το τεχνολογικό και το πολιτιστικό του επίπεδο, έδωσε διάφορες εξηγήσεις. ΄Ετσι αναπτύχθηκαν αρκετές θρησκείες σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Κοινό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι απέδωσαν τη δημιουργία σε μια υπέρτατη δύναμη ή αιτία την οποία ονόμασαν Θεό. ΄Αλλοι αποδίδουν τη δημιουργία του κόσμου και της ζωής σε φαινόμενα και διαδικασίες που επισυνέβησαν στο Σύμπαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτά θα τα συζητήσετε εσείς με τον καλύτερο, πιστεύω, τρόπο. Η ουσία είναι ότι αυτός ο κόσμος υπάρχει και ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως θρησκείας και πιστεύω, πρέπει να ενεργεί και να πράττει με τρόπο που να βοηθά στην εμπέδωση ενός καλύτερου κόσμου.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι στον κόσμο που ζούμε, παρά την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνακόλουθα της παραγωγής, επικρατεί μεγάλη αδικία και ανισότητα. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, δεν έχουν καθαρό νερό, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουν κανονική παιδεία. ΄Αλλοι άνθρωποι υποφέρουν από μεγάλες καταστροφές όπως ο πρόσφατος φονικός σεισμός σε μια πάμπτωχη χώρα όπως η Αϊτή, άλλοι από επιθέσεις, εισβολές, πολεμικές συγκρούσεις, από την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και άλλα κακά.

Μέσα σ΄ αυτό το σκηνικό όπου οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά της ζωής διέρχονται κρίση, η γνήσια πίστη μακριά από φανατισμούς και ακρότητες αλλά και η αγάπη για τον άνθρωπο, ανεξάρτητα αν αυτός είναι διαφορετικός από εμάς στη θρησκεία, στη φυλή, στη γλώσσα και στο χρώμα, αποκτά τη δική της αξία και σπουδαιότητα και ασκεί τη δική της δύναμη για βελτίωση της ανθρωπότητας.

Ο ρόλος των πιστών στην κατίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην επικράτηση της συναδέλφωσης, στην εξάλειψη των πολέμων, της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και της ανηθικότητας και σε τελευταία ανάλυση στην ίδια την ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικός. Στρέφεται και αγωνίζεται ο γνήσια πιστός άνθρωπος ενάντια στις αδικίες που υπάρχουν στον κόσμο, εργάζεται συνειδητά για καταπολέμηση της φτώχειας, της δυστυχίας και της εξαθλίωσης και γενικότερα της πάσης φύσεως εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, το σημερινό Συνέδριο σχηματοποιεί το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο.

΄Οσον αφορά στο Κυπριακό, απευθυνόμενος σήμερα προς τα μέλη της Χ.Ε.Κ.Ε., και γενικότερα προς το λαό μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με ειλικρίνεια και με καλή πίστη τις προσπάθειες μας για την εξεύρεση μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Η προσπάθεια είναι σκληρή και δύσκολη. Πολλά τα εμπόδια, πολλές οι δυσκολίες, πολύπλοκα μερικά από τα υπό συζήτηση θέματα. Συνεχίζουμε όμως με πίστη και αποφασιστικότητα την προσπάθεια. Τονίζω, για άλλη μια φορά, πως οι προσπάθειες μας θα συνεχισθούν με υπομονή, επιμονή, καλή θέληση, ευελιξία αλλά και διεκδικητικότητα βασισμένη πάνω σε αρχές. Στοχεύουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο που θα αποτελεί ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, την οποία θα χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών, της οικονομίας και του ίδιου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση.

Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Θέλω όμως να τονίσω ξανά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την οποιαδήποτε λύση, παρόλον ότι επειγόμαστε και αγωνιζόμαστε σκληρά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ΄ αυτήν το συντομότερο. Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική για να μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο τους εισηγητές του Συνεδρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Μπαρδάκα. Τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση τους να τους έχουμε κοντά μας και τους ευχόμαστε ευχάριστη και καρποφόρα την εδώ ολιγοήμερη παραμονή τους.

Συγχαίροντας, τέλος, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Ε.Κ.Ε. για την προσφορά τους, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

-----------

Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσος Γεωργίου.