22/2/10

Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Υπηρεσιών του Ισραήλ

22/02/2010
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υπηρεσιών του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.



Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η κα Χαραλάμπους δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είναι με μεγάλη χαρά που δεχθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο μας τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Υπηρεσιών του Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Υπουργού στο Υπουργείο μας και αυτό υποδεικνύει και επιβεβαιώνει τη θέληση των χωρών μας, των Υπουργείων μας, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεών μας.

Έχουμε συζητήσει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα όπως είναι ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης, ο τομέας των ατόμων με αναπηρία και ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας και μόλις πριν από λίγο υπογράψαμε μια Κοινή Διακήρυξη στη βάση της οποίας θα προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς που έχω αναφέρει.

Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει ότι μια επιτροπή, της οποίας επικεφαλής θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των δύο Υπουργείων, θα επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας. Είναι πραγματικά πεποίθησή μου ότι στους τομείς που ανέφερα προηγουμένως και εμπειρίες μπορούμε να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία, αλλά και καλές πρακτικές».

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Υπουργός ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας για τη θερμή φιλοξενία και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ισραήλ με πολύ θερμά αισθήματα λόγω της σύνδεσης της οικογένειάς του με τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι ο παππούς του ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Φασούρι το 1930.

Ο κ. Herzog αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των Εβραίων με την Κύπρο, οι οποίες αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν πολλοί επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος βρήκαν καταφύγιο στην Αμμόχωστο, μια ιστορία που είναι, όπως είπε, βαθιά ριζωμένη στην ιστορική κληρονομιά του Ισραήλ.

Επιπρόσθετα ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Τώρα βρίσκομαι εδώ ως Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων για να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας στα θέματα της ευημερίας, των προβλημάτων των παιδιών που έχουν ανάγκες, των προβλημάτων των νέων, των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρίες και της αναβάθμισης των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων.

Θεωρώ το πρόγραμμα της Υπουργού ως μια εξαιρετικά εντυπωσιακή πλατφόρμα με συνοχή, η οποία συνάδει πολύ με αυτά που θέλουμε να μοιραστούμε, να μάθουμε και να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη της ευημερίας των λαών μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Herzog ανέφερε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να επισκεφθεί το Ισραήλ μαζί με την αντιπροσωπεία της.