22/2/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
22/02/2010
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.



Μετά το πέρας της παρουσίασης της Μελέτης για την Αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα δοθούν περισσότερα χρήματα στις κοινότητες για να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα απάντησε ως ακολούθως:

«Yπάρχει σημαντική αύξηση της κρατικής χορηγίας τα τελευταία δύο χρόνια προς τους Δήμους και τις κοινότητες. Εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε είναι το πώς αυξάνονται τα οικονομικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους και το πώς αυτά διατίθενται. Αν μιλάμε για αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και επέκταση της πολιτικής που εφαρμόζουν, ιδιαίτερα όπως είναι οι τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, τότε πρέπει να δούμε πόσοι έχουν τα μέσα για να ασκούν αυτές τις πολιτικές και τις αρμοδιότητες κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία που αφορά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, δίδοντας ως παράδειγμα τη διασπορά των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για τους δρόμους. Επίσης, αναφέρθηκε και στις Ενιαίες Αρχές Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι το Τμήμα Πολεοδομίας έχει ξεκινήσει μια μελέτη για το σκοπό αυτό.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θα αρχίσει η πρακτική υλοποίηση της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το τέλος του 2011. Μετά το πέρας των εκλογών για την ανάδειξη των νέων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αρχίσει να υλοποιείται η μεταρρύθμιση, για την οποία οι μελετητές εισηγούνται να διαρκέσει δέκα χρόνια. Είναι στο χέρι μας, είπε, εάν μέσα από το διάλογο καταλήξουμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σε πέντε – έξι χρόνια. Επισήμανε δε ότι πριν από το 2011 θα γίνουν βασικές αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά τις εκλογές.