5/2/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

05/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Έχω εξουσιοδοτηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακοινώσω ότι έχει γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο περί των εξελίξεων στο Κυπριακό η οποία αφορά - πέρα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματά τους - και στην επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επ’ αυτής της ενημέρωσης τα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους και έγινε συζήτηση».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Αυτό που μας ανακοινώσατε είναι δήλωση του Προέδρου, όχι κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Απάντηση: Δεν είναι ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερώτηση: Συνήθως υπήρχαν ανακοινωθέντα. Άρα, ήταν τέτοιες οι διαφωνίες που δεν μπορούσε να προκύψει κοινό ανακοινωθέν.

Απάντηση: Ένα συγκεκριμένο κόμμα δεν ήθελε να υπάρχει κοινό ανακοινωθέν.

Ερώτηση: Αρκετοί αρχηγοί κομμάτων ζήτησαν, σε δηλώσεις τους, την απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ.

Απάντηση: Έχω ακούσει τις δηλώσεις, έχουν τεθεί διάφορες απόψεις και εντός του Εθνικού Συμβουλίου και έγινε μια συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι «κόμματα», η Κυβέρνηση λειτουργεί με ένα διαφορετικό τρόπο και χειρίζεται τέτοιου είδους αλλά και άλλα ζητήματα που είναι ευαίσθητα κατά τρόπον που πρέπει να αρμόζει και στην όποια Κυβέρνηση, ιδιαίτερα στη δική μας.

Ερώτηση: Όσον αφορά στις συγκλίσεις στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έχουν ενημερωθεί προφορικά τα κόμματα ή έχουν κατατεθεί εγγράφως αυτές οι συγκλίσεις;

Απάντηση: Έχουν ενημερωθεί προφορικώς και πλήρως για τη συνολική εικόνα που υπάρχει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις συγκλίσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά στις αποκλίσεις και τις διαφωνίες. Ευθύς εξαρχής, όταν ανακοινώθηκε η πρόοδος στις συγκλίσεις - επειδή άρχισε να γίνεται μια συζήτηση κατά πόσον υπάρχει πρόοδος και κατά πόσον είναι μεγάλη ή μικρή αυτή η πρόοδος - είχαμε πει και είχαμε καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να αναμένουν την πλήρη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις λεπτομέρειες από τις εντατικές διαπραγματεύσεις. Έχουν γίνει βήματα μπροστά, έχουν επιτευχθεί περαιτέρω συγκλίσεις. Αυτό για μας αποτελεί πρόοδο. Από κει και πέρα οι πολιτικές δυνάμεις κάνουν τις δικές τους ερμηνείες και τοποθετήσεις. Δήλωσα και χθες ότι αυτές οι συγκλίσεις δεν επιτεύχθηκαν, όπως είπε ο κ. Ταλάτ, από μετακίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς προς τις τουρκικές θέσεις. Και τα πολιτικά κόμματα άκουσαν σήμερα για το πού επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, πού έγινε σμίκρυνση των διαφορών, πού έγιναν μετακινήσεις. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτές οι μετακινήσεις έγιναν στο πλαίσιο των τουρκικών προτάσεων ή ότι έχουμε μετακινηθεί σε απαράδεκτες θέσεις.

Ερώτηση: Το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα που διαφωνούν με αυτή τη θέση.

Απάντηση: Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω διότι χθες ακούσαμε από διάφορους που παρέλασαν από πάνελ συζητήσεων, μετά από δήλωση του κ. Ταλάτ, ότι μετακινήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά και ορισμένοι ακολούθησαν την πεπατημένη, δηλαδή να λαμβάνουν ως δεδομένο τις τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ, του Τούρκου Πρωθυπουργού, της τουρκικής πλευράς, και λίγο-πολύ να κατηγορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι έτοιμος να τα παραδώσει όλα. Γι' αυτό έχω ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά στις διαφορές, διαφωνίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αυτές υπάρχουν.

Ερώτηση: Γι' αυτές τις συγκλίσεις μπορεί να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός ώστε να τερματιστούν και οι εικασίες;

Απάντηση: Είστε βέβαιοι ότι θα τερματιστούν οι συζητήσεις; Εδώ συζητούμε για τόσους μήνες αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία και ενώ, στο τέλος, ενημερώσαμε πλήρως για την πρόταση, και δημόσια και στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ακούω πως τάχατες έχουμε καταθέσει πράγματα για την εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που δεν ισχύει. Άρα, δεν είμαι σίγουρος ότι αν αρχίσουμε τώρα για κάθε βήμα που γίνεται ή δεν γίνεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις – να συζητούμε δημόσια, να ενημερώνει ο ένας, να διαφωνεί ο άλλος, τελικά θα βοηθήσουμε την κοινωνία. Θα βοηθήσουμε την κοινωνία εάν, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχει ο καθένας για συγκεκριμένες θέσεις, δείχνουμε το ελάχιστο της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Άλλο είναι η διαφωνία και άλλο είναι το να γίνονται τοποθετήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τον Πρόεδρο.

Ερώτηση: Υπήρξε και έντονη άποψη από κόμματα για τη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ.

Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν είναι κόμμα και χειρίζεται διάφορα ζητήματα με τη δέουσα προσοχή και χωρίς να το κάνει και δημοσίως διότι, ακριβώς, είναι Κυβέρνηση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι για πολλά πράγματα που ενδεχομένως να μη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Κυβέρνηση κινείται, προβαίνει σε παραστάσεις, κάνει διαβήματα, προληπτικά αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις και να μην εκλαμβάνεται η δική μας σοβαρή στάση ως Κυβέρνηση ως παθητικότητα έναντι προθέσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό. Είχε λεχθεί, για παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης τότε, ότι πάλι τέθηκε το θέμα του κ. Ντάουνερ. Ο Πρόεδρος έκανε μια τοποθέτηση εκεί όλο σημασία, ότι πάντοτε με τα Ηνωμένα Έθνη συζητούμε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στην αποστολή και τη λειτουργία των εκπροσώπων του ΟΗΕ που βρίσκονται σε διάφορα πόστα και έχουν διάφορες ευθύνες.

Ερώτηση: Θα υπάρξουν και νέα διαβήματα; Διότι ο ΓΓ μιλώντας χθες από τη Νέα Υόρκη δεν έδειξε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του προς τον κ. Ντάουνερ.

Απάντηση: Εγώ θα μείνω ως εδώ. Έχω στείλει το μήνυμά μου και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα.

Ερώτηση: Μετά τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου εκτιμάτε ότι υπάρχει περισσότερη ή επαρκής στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή έχετε διαφορετική εκτίμηση;

Απάντηση: Έχει γίνει μια συζήτηση, έχουν γίνει τοποθετήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, τα κόμματα από κει και πέρα θα τοποθετηθούν, όπως έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούνται, και επαναλαμβάνω ότι, η δική μας προσπάθεια είναι όπως, τουλάχιστον στο Κυπριακό, υπάρχει ένα κλίμα, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης και του Προέδρου έτσι ώστε να βοηθά τον διαπραγματευτή και τη δική μας πλευρά να εμφανίζεται πάντοτε ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.