5/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή απονομής των ετήσιων τιμητικών χορηγημάτων

05/02/2010
Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί βρίσκομαι ακόμα μια φορά ανάμεσα σε καταξιωμένους δημιουργούς του τόπου μας στα πλαίσια της σεμνής αυτής εκδήλωσης απότισης του ελάχιστου φόρου τιμής στους πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες του πολύπαθου νησιού μας.



Σε μια εποχή βαθιάς παγκόσμιας κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και αρχών και αξιών, κατά την οποία δοκιμάζονται οι αντοχές των λαών, οι άνθρωποι εξαναγκάζονται πολλές φορές να υποκύψουν στην εσωστρέφεια. Η ανάγκη να στραφούμε στα έργα του πολιτισμού μετατρέπεται σε προτεραιότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακτήσουμε ξανά την πίστη μας στη δυνατότητα του ανθρώπου να δημιουργεί, να κτίζει, να προοδεύει και, κυρίως, να οραματίζεται και να επενδύει στο μέλλον. Ο πολιτισμός διαμορφώνει τις πνευματικές και ηθικές αξίες του λαού. Αναπτύσσει το αισθητικό του κριτήριο, σμιλεύει τα πρότυπα του, τη στάση του απέναντι στη φύση, την κοινωνία και το περιβάλλον. Καλλιεργεί το σεβασμό του απέναντι στους άλλους λαούς και ό,τι σημαντικό και καταξιωμένο υπάρχει στην τοπική, εθνική και πανανθρώπινη κληρονομιά. Κάθε πολιτιστικό γεγονός είναι πράξη ζωογόνα και ελπιδοφόρα για την προοπτική και το μέλλον της κοινωνίας, προσφέρει κουράγιο και αγωνιστικότητα.


Ο πολιτισμός είναι η ουσία της ζωής κάθε λαoύ και ιδιαίτερα για μάς στην Κύπρο. Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή όπως και η εμπορευματοποίηση της τέχνης μέσα στα πλαίσια ενός άκρατου καταναλωτισμού επιβάλλουν την ανάγκη να σχεδιάζουμε μια ευφάνταστη πολιτιστική πολιτική. Τέτοια που με την εφαρμογή της να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να υπερασπίζονται από τη μια τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές και, από την άλλη, να αντιστέκονται στον ευτελισμό που παράγουν η υποκουλτούρα, τα ψευδοπρότυπα, η χυδαιότητα, η βία και ο εκφυλισμός. Το έχω πει πολλές φορές. Θα το επαναλάβω και σήμερα. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική δημιουργία αποτελούν το τελευταίο αλλά και το πιο ισχυρό ανάχωμα στη σύγχρονη κατακλυσμιαία επέλαση του φθηνού, του αγοραίου και απάνθρωπου.


Αγαπητοί φίλοι,


Το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα, που απονέμεται σε μεγάλο αριθμό πνευματικών δημιουργών, είναι μια συμβολική απόδοση της αρμόζουσας τιμής σε όλους εσάς που έχετε ταχθεί να υπηρετείτε τον πολιτισμό του τόπου, χωρίς να λογαριάζετε ούτε κόπο ούτε και χρόνο. Η προσφορά σας αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που η μικρή μας πατρίδα, ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, καλείται να δώσει το δικό της στίγμα σε αυτό το πολύμορφο πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Κυβέρνηση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τον πολιτισμό, προωθεί αποφάσεις και ενέργειες σε μια στοχευμένη συνεκτική πολιτική με στόχο την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών προς τους δημιουργούς μας για να δημιουργούν το έργο τους.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δράσης δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης πολιτισμικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας σε βασικά έργα πολιτιστικής υποδομής όπως είναι το Κρατικό Θέατρο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και το Μέγαρο Πολιτισμού, έργα τα οποία θα διανοίξουν νέους ορίζοντες και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στα πολιτιστικά πράγματα της ευρωπαϊκής Κύπρου.


Προωθούμε τη δημιουργία νέων πολιτιστικών θεσμών όπως είναι το Μουσείο Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, το Πολιτιστικό Χωριό στη Λέμπα, η Σχολή – Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, η Γειτονιά Καλλιτεχνών στη Λεμεσό καθώς και τη δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα.


Παράλληλα αναβαθμίζονται υφιστάμενοι θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Πρόσθετα, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προωθείται φέτος μια σειρά εκδηλώσεων υψηλών ποιοτικών και αισθητικών προδιαγραφών, αντάξιων της σημαδιακής επετείου.


Μέσα από την ανάπτυξη των πολιτιστικών θεσμών και υποδομών και με την καθιέρωση σύγχρονης αντίληψης στα θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, επιδιώκεται η αναβάθμιση του πολιτισμού σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής.


Η δημιουργία των έργων και των θεσμών αυτών έχει στο επίκεντρο της τους ίδιους τους δημιουργούς και την ενίσχυση της δημιουργικής τους πορείας. Σημαντική επιδίωξη μας αποτελεί η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη.


Το αναπτυξιακό μας όραμα για τον Πολιτισμό επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης της σύγχρονης κυπριακής δημιουργίας στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη των σχέσεων του πολιτισμού με την παιδεία. Βασική δραστηριότητα μας είναι η αισθητική και καλλιτεχνική καλλιέργεια των παιδιών και των νέων. Στόχος μας είναι η εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία της δημιουργίας, μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Και αυτό γιατί η καλλιτεχνική παιδεία δεν αφορά μόνο μια χαρισματική ελίτ, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της όλης εκπαιδευτικής προσπάθειας ούτως ώστε όλοι να γίνουν μέτοχοι της διαδικασίας της δημιουργίας.


Όσον αφορά δε την αναγνώριση και επιβράβευση των ίδιων των δημιουργών, έχει καθιερωθεί ένα ευρύ φάσμα θεσμών. Καταρτίζονται νέα προγράμματα για κάθε τομέα, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα προγράμματα αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα από ένα διάλογο με τους εταίρους μας, τους πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς.


Επιδίωξη μας είναι η ουσιαστική επιβράβευση των πολιτιστικών δημιουργών να παίρνει την κατά το δυνατόν πιο σωστή μορφή. Ένας τέτοιος θεσμός είναι αυτός των Ετήσιων Τιμητικών Χορηγημάτων, ο οποίος έχει συμπληρώσει φέτος εννέα χρόνια ζωής. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του έχουν τιμηθεί συνολικά περισσότεροι από 200 δημιουργοί από τους τομείς των Γραμμάτων, της Μουσικής, του Θεάτρου, του Σύγχρονου Χορού, των Εικαστικών Τεχνών και του Λαϊκού Πολιτισμού.


Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί έχω σήμερα το προνόμιο να απονείμω την τιμή αυτή σε εσάς τους δημιουργούς που έχετε επιλεγεί και προταθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές.


Ο καθένας από εσάς, στο δικό του τομέα ενασχόλησης, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες με αυταπάρνηση και ζήλο. Σας συγχαίρω θερμά και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την πολύτιμη συνεισφορά σας στην ανάπτυξη του τόπου μας. Εύχομαι, ταυτόχρονα, σε όλους να έχετε πάντοτε την υγεία και τη δημιουργική δύναμη για να συνεχίσετε να προσφέρετε ακόμα περισσότερα στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.


Ευχαριστώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τα Ετήσια Τιμητικά Χορηγήματα, όπως και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το δύσκολο έργο που τους είχε ανατεθεί.