5/2/10

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της COSAC, στη Μαδρίτη

05/02/2010
Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Κλεάνθους.



Κατά τη διάσκεψη οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον Υπουργό Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Ισπανίας κ. Carlos Ocaña y Pérez de Tudela για την οικονομική κρίση. Έγινε, επίσης, παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ισπανικής Προεδρίας από τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης κ. Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé.

Ο κ. Κλεάνθους, αναφερόμενος στην πρόνοια της Συνθήκης για τη νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών, κάλεσε την Ισπανική Προεδρία να ενώσει τις προσπάθειες της με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε σύντομα να υιοθετηθεί ο μηχανισμός που θα οδηγήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή της σχετικής πρόνοιας. Αυτό απαιτείται να γίνει σύντομα, είπε ο κ. Κλεάνθους, τόσο για χάρη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών όσο και για χάρη της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εικόνας που η ίδια εκπέμπει. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα αισθανθούν τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από την ίδια την Ένωση.

Στα πλαίσια της διάσκεψης προετοιμάστηκε επίσης το περίγραμμα της επόμενης εξαμηνιαίας έκθεσης της COSAC, η οποία έχει ως στόχο την προετοιμασία των εθνικών κοινοβουλίων για εφαρμογή του αναβαθμισμένου ρόλου τους που πηγάζει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και για τα αποτελέσματα της άσκησης ελέγχου της επικουρικότητας που διενεργήθηκε σε σχέση με την εξέταση της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων και δημοσίων εγγράφων στον τομέα της κληρονομικής διαδοχής και την καθιέρωση ευρωπαϊκού κληρονομητηρίου, η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Οκτωβρίου 2009.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Κλεάνθους αντάλλαξε απόψεις με τους Πολωνούς ομολόγους του, Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, για θέματα που αφορούν την προετοιμασία και ανάπτυξη της συνεργασίας τους εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις χώρες τους. Οι Πολωνοί Κοινοβουλευτικοί ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν από τον κ. Κλεάνθους για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.