16/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έναρξης εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ειδικευμένους εμπειρογνώμονες που θα εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, στην Πάφο


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου για να χαιρετίσω τη σημερινή ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας, με την ευκαιρία της έναρξης της πρώτης σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ειδικευμένους εμπειρογνώμονες που θα εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων.

Η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει και με ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, τη δημιουργία στην Πάφο Μονάδας της Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία θα στεγάζεται στο επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στα νέα κυβερνητικά κτήρια.

Η Μονάδα θα εξυπηρετεί άμεσα και καλύτερα τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της επαρχίας Πάφου πάνω σε θέματα ενέργειας, όπως είναι η ενεργειακή πιστοποίηση των κτηρίων, η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, η ενεργειακή σήμανση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, η ποιότητα των καυσίμων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η τακτική και συστηματική διοργάνωση εκδηλώσεων σε θέματα ενέργειας στην Πάφο και η δημιουργία της Μονάδας της Υπηρεσίας Ενέργειας, δείχνουν έμπρακτα το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την επαρχία σας.

Η απόσταση από την πρωτεύουσα με κανέναν τρόπο δεν μας αποθαρρύνει από το να ερχόμαστε εδώ τακτικά και να διοργανώνουμε εκδηλώσεις πάνω σε κοινού ενδιαφέροντος ενεργειακά θέματα.

Σήμερα, εγκαινιάζεται ο δεύτερος γύρος εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνει η Υπηρεσία Ενέργειας για Ειδικευμένους Εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης κτηρίων.

Στόχος είναι η κατάρτιση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μηχανικών ούτως ώστε να υπάρξει στην αγορά ικανοποιητικός αριθμός Ειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων που να είναι κατανεμημένοι ομοιόμορφα σε όλες τις επαρχίες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο τομέας της Ενέργειας δίκαια θεωρείται σήμερα ένας από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομίας όλων των χωρών και ειδικά της δικής μας η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εισαγόμενα πετρελαιοειδή, το κόστος των οποίων επιβαρύνει δυσμενώς την οικονομία του τόπου.

Ο τρόπος για να αντεπεξέλθουμε στο πρόβλημα είναι ένας: Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δυστυχώς, η για πολλά χρόνια έλλειψη υποχρεωτικών κανονισμών θερμομόνωσης στη χώρα μας, επέτρεψε την οικοδόμηση μεγάλου αριθμού κτηρίων που αποτελούν σήμερα πρότυπα αλόγιστης σπατάλης και κακής διαχείρισης της ενέργειας.

Όμως η περίοδος αυτή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού από τον Δεκέμβριο του 2007 τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική τη θερμομόνωση του κελύφους όλων των νέων κτηρίων και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα νέα κτήρια, καθώς και γι’ αυτά που θα πωλούνται ή/και θα ενοικιάζονται.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μαζική παρουσία σας στα εκπαιδευτικά σεμινάρια για Ειδικευμένους Εμπειρογνώμονες και να τονίσω ότι η συμβολή σας στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστική.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα σεμινάρια και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι θα βρίσκεται δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε.