8/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην ετήσια τελετή απονομής των Bραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, στη Λευκωσία
08/02/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.




Normal;?as???;Default;Είναι με χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στην ετήσια τελετή απονομής των Βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε συνεργασία με τον Όμιλο Cypronetwork.
Kανένας άνθρωπος, καμιά επιχείρηση και, κατ´επέκταση, καμία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς όραμα. Η σημερινή επιβράβευση αφορά τις εταιρείες που πέτυχαν να ενσωματώσουν και να εφαρμόσουν βασικές αρχές, αξίες και πρακτικές της Επιχειρηματικής Αριστείας στο στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και στην καθημερινή τους λειτουργία. Στις ημέρες μας, η υπεύθυνη λειτουργία των επιχειρήσεων στους τομείς που αφορούν στο περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την αγορά και το κοινωνικό σύνολο, αναδεικνύεται ως προτεραιότητα. Η προσπάθεια είναι να απομακρυνθούμε από τα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την, με κάθε τρόπο, αύξηση του κέρδους. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις τότε μόνο μπορούν να διεκδικούν με επιτυχία την καταξίωσή τους όταν καταφέρνουν να συνδυάζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τον κοινωνικό τους ρόλο.

Η Αριστεία είναι φιλοσοφία ζωής. Υπό την έννοια αυτή, οι σωστές πράξεις δεν οδηγούν πάντα στην Αριστεία, αλλά η Αριστεία οδηγεί στις σωστές πράξεις. Σήμερα που η μαζικότητα και η μέση επίδοση δεν είναι αρκετές για την παραγωγή ποιοτικού έργου, η ανάγκη της βέλτιστης απόδοσης αναδύεται και πάλι ως ο κύριος λόγος της αναζήτησης της αριστείας, και των αρίστων, ως προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας των κρατών. Οι οικονομίες, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες μετατραπεί από κλασικές οικονομίες παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε οικονομίες της γνώσης. Σε οικονομίες όπου οι καινοτόμες ιδέες που παράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες πρωτοστατούν ως πραγματικές μηχανές ανάπτυξης.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, η λέξη που συνοδεύει όλα τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης της Έρευνας και της Τεχνολογίας, η λέξη κλειδί, είναι Αριστεία. Η Αριστεία που παράγει ιδέες, σκέψεις, τεχνολογία, καινοτομίες, βέλτιστες εφαρμογές συστημάτων ποιότητας και εταιρικής διακυβέρνησης και η ανάπτυξη τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών. Aυτή η προσπάθεια είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί όραμα, οργάνωση, αφοσίωση και συνέπεια.

H επιβίωση μιας επιχείρησης έγκειται στην ικανότητά της να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται γρήγορα σε ένα περιβάλλον, το οποίο συνεχώς ενοποιείται και επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει η διάθεση για συνεχή προσαρμογή και η φιλοδοξία για συνεχή ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη, η προσαρμοστικότητα ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων. Είναι, επίσης, απαραίτητο να γίνεται η σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από αστάθμητους παράγοντες. Όλα αυτά, βεβαίως, χρειάζονται χρόνο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ανταγωνισμός βρίσκεται κοντά μας και τρέχει να μας προσπεράσει.

Επαινούμε, λοιπόν, σήμερα τους πολύτιμους μας αριστείς. Τους ευχόμαστε να δικαιωθούν σε όλα τους τα όνειρα με το υψηλό ήθος της Αριστείας που μέχρι σήμερα επιδεικνύουν. Τους συγχαίρουμε για την προσπάθεια που καταβάλλουν στο χώρο της επιχειρηματικής αρίστευσης. Παράλληλα, συγχαίρουμε τους διοργανωτές της σημερινής τελετής, επειδή τέτοιοι θεσμοί συμβάλλουν στην αναγνώριση των ικανοτήτων και αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας. Εκείνης της άμιλλας που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη νέων ιδεών και την προσφορά εργασίας υψηλής ποιότητας.

Εξάλλου, η ποιότητα αναδεικνύεται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε όλα τα στάδια της παραγωγής και είναι απαραίτητη σε κάθε μας ενέργεια. Η Κύπρος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τομείς που διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως οι υπηρεσίες στις οποίες εστιάζεται η φετινή χρονιά των Βραβείων, ειδικότερα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για ακόμα μια φορά, ότι στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μιας επιχειρηματικότητας με σωστούς κοινωνικούς προσανατολισμούς, που θα λαμβάνει υπόψη της το ευρύτερο δημόσιο καλό. Θα στοχεύει στην κερδοφορία, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί ως εργαλεία μεθόδους που υποτιμούν και υποβιβάζουν τους ανθρώπους, το μόχθο και την εργασία τους, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά τους.

Ας μην ξεχνούμε ότι, σε μια εποχή που προϊόντα και υπηρεσίες είναι πανομοιότυπες, η διαφορά και η διαφοροποίηση εστιάζονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο τρίπτυχο Ανθρώπινος Παράγοντας, Επιχειρηματική Αριστεία και Πρωτοβουλία, και Αποδοτικός Κρατικός Σχεδιασμός θα πρέπει να στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.