8/2/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση των φοιτητικών οργανώσεων του ΑΞΙΚ για τις προοπτικές απασχόλησης
08/02/2010

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας για τις επαγγελματικές προοπτικές στην Κύπρο – και, ιδιαίτερα, τις προοπτικές για ξενοδοχειακά και άλλα τουριστικά επαγγέλματα – και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει.

Οι εθνικές πολιτικές απασχόλησης, τα τελευταία χρόνια, έχουν τρεις βασικούς στόχους:

· Πρώτον, αύξηση της προσφοράς εργασίας, της απασχόλησης, και ισότητα ευκαιριών. Συμμετοχή όλων, ευκαιρίες για όλους, συμβολή όλων στην ανάπτυξη με στόχο μια πιο δίκαιη κοινωνία, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, την απάμβλυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης, μέσω περισσότερης στήριξης των πιο αδύνατων και ευάλωτων ομάδων.
· Δεύτερον, ποιότητα και παραγωγικότητα στην εργασία, οι οποίες να βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να προοδεύσουν, για το κοινό όφελος.
· Τρίτον, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και συνεχής αναβάθμισή του με εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση.

Συνυφασμένη με την ποιότητα της εργασίας και την παραγωγικότητα είναι, βεβαίως, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ώστε αυτές να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται, χωρίς η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να αποβαίνει εις βάρος του εργαζομένου. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση – με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων – προστατεύει τον εργαζόμενο κατοχυρώνοντας βασικές ελευθερίες και βασικά δικαιώματα, και θεσπίζοντας, όπου χρειάζεται, βασικούς όρους εργασίας, με στόχο την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία. Ταυτόχρονα, είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να βελτιώνουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους – και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες μάθησης.

Οι αρχές και πολιτικές που ανέφερα έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή και ιδιαίτερη σημασία στους τουριστικούς κλάδους, στους οποίους ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός, γιατί είναι κατά κύριο λόγο κλάδοι υπηρεσιών. Είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, είτε για ταξιδιωτικά γραφεία, είτε για μεταφορές και ξεναγήσεις, είτε για θαλάσσια αθλήματα, χειροτεχνία και άλλες εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες, απαιτείται οπωσδήποτε ποιοτικό προϊόν, ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, και άτομα που να σέβονται τον πελάτη, αλλά και να νιώθουν ότι η εργασία τους και αποτιμάται και εκτιμάται σωστά.

Ζούμε σήμερα σε ένα όλο και πιο σύνθετο πολιτισμικό περιβάλλον, με συνθήκες πολύ πιο ελεύθερης και εύκολης γεωγραφικής διακίνησης: ένα περιβάλλον στο οποίο όχι μόνο οι πελάτες/καταναλωτές προέρχονται από διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες, πεποιθήσεις, ηλικίες και ικανότητες, αλλά και οι εργαζόμενοι όλο και συχνότερα συμβιώνουν και εργάζονται μαζί με συναδέλφους ποικίλης προέλευσης. Αυτό δημιουργεί, από τη μια, πρόσθετες ευκαιρίες γνωριμίας και συνεργασίας, και, από την άλλη, προκλήσεις για επιτυχημένη αντιμετώπιση καταστάσεων που απορρέουν από διαφορετικές νοοτροπίες και πολιτισμούς.

Ο τουριστικός τομέας, ειδικότερα, εξακολουθεί να παρέχει πολλές ευκαιρίες για ποικίλα είδη και επίπεδα απασχόλησης, για ποικίλα επαγγέλματα, και να δίνει δυνατότητες, σε γυναίκες και άνδρες, για πιο μόνιμη και μακροχρόνια απασχόληση καριέρας ή και για αξιόλογες εμπειρίες απασχόλησης μικρότερης διάρκειας.

Ταυτόχρονα, για όσους Κύπριους θα ήθελαν να εργαστούν και να επιμορφωθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης υπάρχουν, επίσης, σχετικές ευκαιρίες, και το Υπουργείο Εργασίας είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες γι΄ αυτό, μέσω π.χ. των διαδικτυακών πυλών και ιστοχώρων του Πλοτέα και του EURES.


Τέλος, πολλοί κλάδοι του τουριστικού τομέα προσφέρονται όχι μόνο για μισθωτή εργασία, αλλά και για αυτοαπασχόληση και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και με σχέδια κινήτρων (δηλαδή με δάνεια και χορηγίες) για ίδρυση μικρών επιχειρήσεων από νέες και νέους επιχειρηματίες, χωρίς να σταματά την ποικίλη στήριξη προς τις ξενοδοχειακές και τις άλλες τουριστικές μονάδες.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας, κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση των σπουδών σας και κάθε επαγγελματική και προσωπική ευτυχία.

_________________



Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Ανώτερος Εργατικός Λειτουργός κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.