9/2/10

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου κ. Α. Πασχαλίδη

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου κ. Α. Πασχαλίδη σε άρθρο του κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, στην εφημερίδα «Σημερινή», χθες, με τίτλο «Χάθηκε και η μάχη με την ακρίβια»
09/02/2010


Η παρούσα Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων του. Ως εκ τούτου, θεωρώ τις απόψεις του κ. Χριστοφόρου άδικες και, επειδή πιστεύω στη συζήτηση με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, εξηγώ:

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρεται σε ακρίβια που οργιάζει, ενώ παράλληλα παραδέχεται την ύπαρξη μηδενικού πληθωρισμού. Αποδίδει το φαινόμενο σε παραδοξότητα, αλλά γνωρίζει καλά ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι από τη φύση τους εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο ρυθμός του πληθωρισμού για το 2009 έκλεισε στο 0.3%, ποσοστό που καταγράφεται ως το χαμηλότερο για τα τελευταία 44 χρόνια. Άρα, πώς μπορεί να μιλά ο κ. Χριστοφόρου για χαμένη μάχη ενώ έχουμε επιτύχει, με μια σειρά αποτελεσματικών ενεργειών, να περιορίσουμε τις τιμές, εν μέσω μάλιστα μιας πολύ δύσκολης οικονομικής περιόδου;

Πρώτιστα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι στην Κύπρο έχουμε ελεύθερη αγορά και ως εκ τούτου τα όποια μέτρα έχουμε στη διάθεση μας υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς. Επίσης, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε μια μικρή και ανοικτή οικονομία η οποία βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές και επηρεάζεται σημαντικά από τις όποιες αυξήσεις σε διεθνείς τιμές βασικών αγαθών, όπως αυτές των πετρελαιοειδών. Είναι λογικό, άρα, να επικεντρωθούμε στους συνεχείς ελέγχους και τη δημοσιοποίηση των επιπέδων των τιμών με σκοπό την άμεση πληροφόρηση των καταναλωτών.

Εμείς πρώτοι, ως το αρμόδιο Υπουργείο, υποδείξαμε τις ψηλές τιμές σε προϊόντα όπως είναι ο καφές, και δεν χρειαστήκαμε καμιά έρευνα από το εξωτερικό για να μας το επισημάνει. Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, όπως γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Λειτουργοί της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου εργάζονται σκληρά, σε καθημερινή βάση, διενεργώντας ελέγχους και δημοσιοποιώντας σωρεία Παρατηρητηρίων Τιμών για διάφορα βασικά προϊόντα. Άλλωστε, θεωρώ ότι σε μια ελεύθερη αγορά το σημαντικότερο είναι η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση των καταναλωτών, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις για τις αγορές τους.

Σημαντικές για τη σωστή λειτουργία της αγοράς θεωρώ και τις τακτικές εκστρατείες που η Υπηρεσία Ανταγωνισμού διενεργεί για ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τα δικαιώματα τους, καθώς και τη λειτουργία της Γραμμής Καταναλωτή 1429, όπου οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τα δικαιώματα τους ή να προβούν σε καταγγελίες.

Αναφέρεται ο κ. Χριστοφόρου στη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή. Ως εισήγηση ακούγεται σωστή, παρόλα αυτά χρήζει εμπεριστατωμένης μελέτης, αφού η δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών και Αρχών και ο διορισμός Επιτρόπων ουδόλως αποτελεί αυτοσκοπό. Να υπενθυμίσω εδώ ότι υπό την παρούσα Κυβέρνηση είναι που έχει επιτευχθεί η αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ενός ανεξάρτητου θεσμού που στόχο έχει τη διασφάλιση ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Ακριβώς αυτή η λειτουργία της ΕΠΑ, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού του Υπουργείου και τη συνεργασία με τους Συνδέσμους καταναλωτών, μπορεί να είναι καταλυτική για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Εισηγείται στο άρθρο του ο κ. Χριστοφόρου την αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών από μέρους της Κυβέρνησης. Να αναφέρω απλώς ότι κατά την παρούσα διακυβέρνηση δεν διστάσαμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις εκδίδοντας μάλιστα, όταν κρίθηκε αναγκαίο, και Διάταγμα για την ανώτατη λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου.

Τέλος, ας μου επιτραπεί να εκφράσω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι για το καλό των καταναλωτών, αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα, απαιτείται τώρα η συνεργασία όλων. Εμείς κάνουμε το παν για να είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους εταίρους μας για θέματα της αγοράς και πρέπει όλοι να καταλάβουμε πλέον ότι το πρόσκαιρο κέρδος δεν έχει μέλλον στην Κύπρο. Πρέπει όλοι υπεύθυνα, εργοδότες, εργοδοτούμενοι και αυτοεργοδοτούμενοι, να πάρουν τώρα σοβαρές αποφάσεις και για τους εαυτούς τους και για τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για την οικονομία της χώρας μας.

Η μάχη για την ακρίβια δεν έχει χαθεί. Αυτό που απαιτείται όμως τώρα είναι να ανασκουμπωθούμε όλοι και χωρίς μεμψιμοιρίες να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για επίτευξη του κοινού μας στόχου.