9/2/10

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη σεμνή και μεστή αυτή εκδήλωση του κατεχόμενου Δήμου Κερύνειας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε εκδήλωση του Δήμου Κερύνειας για τη Γιορτή των Γραμμάτων και βράβευση μαθητών
09/02/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη σεμνή και μεστή αυτή εκδήλωση του κατεχόμενου Δήμου Κερύνειας και της κατεχόμενης Σχολικής Εφορείας Κερύνειας για να τιμήσουμε τη μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων και να βραβεύσουμε μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον 12ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Έκθεσης Ιδεών και Ζωγραφικής που προκήρυξε ο Δήμος Κερύνειας. Θα βραβεύσουμε επίσης μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που διακρίθηκαν σε Παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και αριστούχους μαθητές της σχολικής χρονιάς που πέρασε.

Η βράβευση μαθητών από την Κερύνεια που διακρίνονται κάθε χρόνο σε διάφορους τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς αποτελεί πράγματι μια πολύ αξιέπαινη ενέργεια και πρωτοβουλία. Είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της μεγάλης σημασίας που αποδίδει ο Δήμος και η Σχολική Εφορεία Κερύνειας στη συμμετοχή των παιδιών και των νέων μας σε υγιείς εκπαιδευτικές και ψυχωφελείς δραστηριότητες όπως είναι ο αθλητισμός, η τέχνη, το θέατρο και η μουσική.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και η Πολιτεία γενικότερα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μαθητών μας σε διάφορους διαγωνισμούς που διοργανώνονται μέσα και έξω από τα σχολεία μας όπως είναι οι διαγωνισμοί γνώσεων, δοκιμίων, φυσικής, μαθηματικών κτλ., όπως επίσης και σε άλλες αθλητικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. Μέσα απ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους σε διάφορα μαθήματα σε επίπεδο εσωτερικών και εξωτερικών εξετάσεων και, παράλληλα, να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους.

Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ευχάριστες και υγιείς δραστηριότητες που δυναμώνουν το σώμα και την ψυχή και συμβάλλουν στην υιοθέτηση αρχών, στάσεων και αξιών στην καθημερινή τους ζωή. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή στην οποία τα παιδιά και οι νέοι μας βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με σωρεία προκλήσεων και κινδύνων.

Πέρα όμως από αυτά η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Κερύνειας, που έχει πια καθιερωθεί στις συνειδήσεις των Κερυνειωτών, πραγματοποιείται μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς. Τέτοιες ενέργειες από κατεχόμενους Δήμους ενισχύουν ακόμα περισσότερο την πεποίθηση μας για το δυναμισμό του λαού μας και για την αμετάκλητη απόφαση του να κρατηθεί σ’ αυτή τη γη και να συνεχίσει να αγωνίζεται με καρτερία, αισιοδοξία και επιμονή ως την ώρα της δικαίωσης και της λύτρωσης.

Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν το ενδιαφέρον αλλά και τη στοργή που επιδεικνύουν οι εκτοπισμένοι Κερυνειώτες για τους νέους της κοινότητας σας. Είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και αγωνιστικότητας για το μέλλον που διαγράφεται μπροστά μας. Απόδειξη τούτου είναι ο εμπλουτισμός της εκδήλωσης αυτής με την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Χριστάκη Χριστοδουλίδη «Η τελευταία λειτουργία στο Μπέλαπαϊς».

Οι Κερυνειώτες της προσφυγιάς παλεύουν ακόμα. Επενδύουν στα παιδιά τους και στη μόρφωση τους. Επενδύουν στο ήθος, στην εργατικότητα και την επιμέλεια που αποτελούν προϋποθέσεις για να γίνουν σωστοί άνθρωποι, ικανοί να αποκτήσουν την απαιτούμενη μόρφωση, αλλά και να διεκδικήσουν τα δίκαια της κατεχόμενης γενέτειρας τους.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση του Δήμου και της Σχολικής Εφορείας Κερύνειας. Απευθύνω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στη Δήμαρχο κα Μαρία Ιωάννου, στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας κ. Γιώργο Θεοφίλου καθώς και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Εφορείας για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία τους, στην οποία εύχομαι κάθε επιτυχία.


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σας συγχαίρω θερμά για τις σημαντικές και αξιόλογες διακρίσεις που έχετε πετύχει φέτος σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε και στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο να εργάζεστε σκληρά και να τιμάτε με τις επιδόσεις και τις επιτυχίες σας τόσο τις οικογένειες σας όσο και τα σχολεία σας. Συγχαρητήρια οφείλονται επίσης στους γονείς σας που στηρίζουν τις προσπάθειες σας, όπως επίσης και στους καθηγητές που σας καθοδηγούν, σας προετοιμάζουν και σας ενθαρρύνουν να συμμετέχετε σε όλους αυτούς τους διαγωνισμούς.

Εύχομαι σε όλους σας καλή πρόοδο στα μαθήματα σας και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον σε δραστηριότητες και διαγωνισμούς όπως αυτοί για τους οποίους σήμερα βραβεύεστε.

Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργού.