9/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν σε εκδηλώσεις μνήμης για την Κοντέα, στο Γέρι

09/02/2010
Συγχαίρω θερμά το προσφυγικό σωματείο «Η Κοντέα» που έχει την πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις αυτές καθώς και όλους τους φορείς της κατεχόμενης κοινότητας που συνεργάζονται για την επιτυχία τους. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας, τον Όμιλο Κληρονομιάς της Κοντέας, τη ΣΠΕ Κοντέας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας.



Οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους της Κοντέας, αποτελούν επιβεβαίωση της σταθερής σχέσης των Κοντεατών με τη γενέθλια γη και την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη γλυκιά ημέρα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες.

Αγαπητοί Κοντεάτες της προσφυγιάς και της προσμονής της επιστροφής στην πατρώα γη, 36 σχεδόν χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974 η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Συνεχίζουν παράλληλα να διεκδικούν τα δίκαια και τα δικαιώματα τους και να αγωνίζονται για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Τριάντα πέντε και πλέον χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν νωπές, οι πληγές είναι ανοικτές και χαίνουσες, το δάκρυ δεν έχει ακόμα στερέψει, ο πόνος παραμένει αθεράπευτος και το χρέος μας είναι ακόμα ανεκπλήρωτο. Αδικαίωτη παραμένει η θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας και αδιευκρίνιστη η τύχη των αγνοούμενων μας.

Εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974 η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιγνίδι στην Κύπρο και το λαό της. Το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974 και όσα ακολούθησαν σκόρπισαν τον όλεθρο, το θάνατο, το αίμα και τον πόνο σ’ ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο. Η Κοντέα ήταν μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν το βαρύ πλήγμα και γεύθηκαν το μεγάλο πόνο.

Σήμερα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, κλίνουμε για μια ακόμη φορά ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο δράμα, το μαρτύριο και τη θυσία της Κοντέας. Μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς και τους μάρτυρες της.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της και επαναδιακηρύσσουμε την απόφαση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση της θυσίας και του μαρτυρίου της.

Έχουμε χρέος και καθήκον να μην αφήσουμε αδικαίωτη τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων της και να μην αφήσουμε αδιευκρίνιστη την τύχη των αγνοουμένων της.

Απόψε, με την ευκαιρία του εσπερινού για τη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους, κορυφαία τοπική γιορτή για την Κοντέα, οι Κοντεάτες της πικρής προσφυγιάς και της ευρύτατης διασποράς στέλνουν από αυτό το χώρο της αγωνιστικής και διεκδικητικής τους συνάθροισης το σταθερό μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος. Προσδοκούν την άγια μέρα της επιστροφής τους στη γενέθλια γη και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό, ούτε θα συμβιβαστούν με τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τον εκτοπισμό και την αποξένωσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες και περιουσίες.

Για 35 τώρα χρόνια η Τουρκία αρνείται να παραδεχθεί το έγκλημά της. Για 35 χρόνια παραμένει ατιμώρητη. Για 35 χρόνια αποφεύγει να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν έχει δώσει ακόμα οποιοδήποτε δείγμα καλής θέλησης ή οποιαδήποτε ένδειξη ότι έχει τη βούληση να εργαστεί για την εξεύρεση μια δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Από τον ιερό τούτο χώρο απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι αυτός ο λαός δεν βολεύεται με λιγότερη λευτεριά και ότι συνεχίζει τον αγώνα των ηρώων και των μαρτύρων του μέχρι την τελική δικαίωση.

Αρνούμαστε να δεχθούμε λύση που δεν θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων μας και δεν θα αποκαθιστά τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας και του λαού μας.

Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα. Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Για να πετύχει η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ότι θέλει λύση του Κυπριακού. Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμιά τέτοια ένδειξη. Απεναντίας, επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας.

Χωρίς τη βούληση της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτύχουν και στην παρούσα προσπάθεια τους. Θα φορτωθούν ακόμα μια αποτυχία. Ας μεριμνήσουν, λοιπόν, να μην προσθέσουν ακόμα μια αποτυχία στο ενεργητικό τους. Ας στρέψουν τις προσπάθειες τους προς την Άγκυρα και ας αντιμετωπίσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την αδιαλλαξία της και τα διαιρετικά της σχέδια.

Εμείς, πάντως, προειδοποιούμε ότι αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων. Άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή. Όταν αναφερόμαστε σε ιστορικό συμβιβασμό δεν εννοούμε ιστορικό παραλογισμό.

Ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατό ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας.

Αυτές τις ώρες η ενότητα και η ισχύς πρέπει να χαρακτηρίζουν το εσωτερικό μας μέτωπο. Γιατί μόνο αν είμαστε ενωμένοι, και κατά συνέπεια ισχυροί διαπραγματευτικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ευόδωση του αγώνα μας, ώστε να δικαιωθεί και η θυσία των ηρώων μας.

Μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα τους ήρωες και τους μάρτυρες της Κοντέας και αναπέμποντας δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της, επαναδιακηρύσσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους και δεν θα αφήσουμε αδικαίωτη τη θυσία και το μαρτύριό τους.

Αυτό είναι το χρέος μας, το οποίο δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξόφλητο.

Σημείωση: Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε στην εκδήλωση
ο Βουλευτής κ. Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος διάβασε και το χαιρετισμό.