24/2/10

*Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη *

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε δημόσιο διάλογο για το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό 24/02/2010
Μετά από την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 1η Δεκεμβρίου του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις για στήριξη του τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ρητά ότι: «Η Ένωση έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για την υποστήριξη, τον συντονισμό ή τη συμπλήρωση δράσεων των κρατών μελών».
Στα πλαίσια των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας επιδιώκεται, πλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η διαμόρφωση ενεργειών με ευρωπαϊκή διάσταση και διακρατικό χαρακτήρα που θα συμπληρώνουν και θα προσδίδουν πρόσθετη αξία στα μέτρα και στις δράσεις που προωθούνται σε περιφερειακό και κρατικό επίπεδο.
Οι δράσεις και πρωτοβουλίες τη Ένωσης θα λειτουργήσουν ως αρωγός και πολλαπλασιαστής στην εθνική μας προσπάθεια. Στο δικό μας επίπεδο η πρόκληση είναι η σωστή επιλογή των ενεργειών και δράσεων που θα προσδώσουν την πρόσθετη αξία στο τουριστικό μας προϊόν το συντομότερο δυνατόν, ώστε η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, να εκσυγχρονιστεί, να πάει μπροστά, να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Πρέπει όλοι μας να δούμε τον τουρισμό πέρα από τα στενά του πλαίσια, τις αφίξεις και τις κατά κεφαλήν δαπάνες του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό. Ο τουρισμός είναι ένας ευρύτατος τομέας και αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής και της οικονομίας. Ο τουρισμός, είναι επίσης, μία από τις δραστηριότητες στην ΕΕ που έχει τη δυναμική για ιδιαίτερη ανάπτυξη και παρέχει προοπτικές για απασχόληση προσωπικού. Επιπλέον, ο τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη και την κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση στις αγροτικές, απομακρυσμένες ή λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες κατά το 2009, πρόσθεσαν ιδιαίτερες προκλήσεις και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επηρέασαν στην ουσία την τουριστική βιομηχανία.
Το έγγραφο προς συζήτηση που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα, είναι απότοκο μίας σειράς διαβουλεύσεων, που άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 με τα κράτη μέλη και του εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τουριστικού τομέα.
Όλοι μαζί - δημόσιες Αρχές, επαγγελματικοί φορείς, περιφερειακές και τοπικές Αρχές, ιδιώτες εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, επιχειρηματίες και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα - καλούμαστε σήμερα να δώσουμε τις θέσεις μας, ώστε να καθοριστούν οι δράσεις και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χάραξη ενός νέου πλαισίου πολιτικής για τον τουρισμό, με συγκεκριμένη αναφορά στους ακόλουθους τρεις άξονες:
· Τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα · Ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη · Προώθηση της Ευρώπης σε Τρίτες Χώρες ως τουριστικός προορισμός.
Η Κύπρος, ως κράτος μέλος - που είναι ένας ώριμος τουριστικός προορισμός, με βαθιά γνώση των συνθηκών, των προκλήσεων και των προοπτικών, αλλά και της ιδιαιτερότητας του να είναι νησί με αποτέλεσμα την μεγάλη εξάρτησή του από τις αερομεταφορές - υπογραμμίζω με ευχαρίστηση ότι είναι ένα από τα πιο ενεργά Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού στην ΕΕ και πρωτοστατεί στην προσπάθεια διαμόρφωσης των κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών για τον τουρισμό.
Διαπιστώνω ήδη σύμπλευση κατευθύνσεων και πορείας μεταξύ των δικών μας προσανατολισμών και του Πλαισίου Πολιτικής της Ευρώπης: Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη και προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού, είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του προτεινόμενου πλαισίου.
Αγαπητοί Συνεργάτες, Στηρίζοντας πλήρως την προσπάθεια της Ένωσης για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, που λειτουργεί με διαφάνεια και προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες της να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακούγεται η φωνή τους, καλούμαστε σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις, να δώσουμε τις εισηγήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να συναποφασίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τα μελλοντικά βήματα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία όπως αυτή διανοίγεται για τον τουριστικό τομέα από τα νέα δεδομένα, για πιο στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να προβούμε σήμερα σε συζήτηση ουσίας, ώστε να υποβάλουμε στοχευμένες και εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις. Προτάσεις που να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της τουριστικής Κύπρου και, ταυτόχρονα, να συμβαδίζουν και να εντάσσονται στο πνεύμα και την κατεύθυνση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τον τουρισμό.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στη συλλογική αυτή προσπάθεια.