24/2/10

*Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είχε σήμερα συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.*

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους
24/02/2010
 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είχε σήμερα συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.



Κατά την έναρξη της ενημέρωσής του, ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στην Κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί, γιατί και εμείς είμαστε ταγμένοι υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας.
Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό προς τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και τους μεταφέρουμε την εκτίμησή μας.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως σε ό,τι αφορά στο δικό μας μερίδιο ευθύνης, θα πράξουμε κάθε τι το δυνατόν για να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η κυβερνητική συνεργασία για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας.
Η ενίσχυση της συνεργασίας περνά μέσα από την τακτικότερη επαφή, τη συζήτηση, τη διαβούλευση και την επίδειξη αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους συντελεστές της συνεργασίας. Περνά μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών.
Εμείς, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την παραπέρα ανάπτυξη του διαλόγου, της καθημερινής επαφής και της διαβούλευσης τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση – και ασφαλώς με το ΔΗΚΟ - έτσι ώστε η συνεργασία να είναι δημιουργική και παραγωγική.
Οι στιγμές που περνά η χώρα μας είναι δύσκολες. Πέραν από το διάλογο, την ενότητα και την κοινή δράση των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, επιβάλλεται η ύπαρξη διαλόγου και ενότητας ευρύτερα στο εσωτερικό μέτωπο. Εμείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Κ.Κωνσταντίνου: Υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Καρογιάν; Θα προγραμματιστεί νέα συνάντηση μετά και τα νέα δεδομένα;
Απάντηση: Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το πρωί, είχε τις τελευταίες προετοιμασίες αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που έχει αρχίσει σήμερα και θα είναι ολοήμερη. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι μετά και τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ πολύ σύντομα θα γίνουν και διάφορες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών που έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις αφορούν στη βελτίωση, στην ενίσχυση της συνεργασίας, του διαλόγου, της διαβούλευσης και της επαφής μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση και, ασφαλώς, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γ. Γεωργιάδης: Ποιά είναι η ατζέντα των σημερινών συνομιλιών;
Απάντηση: Το θέμα της σημερινής συνάντησης είναι αυτό για το οποίο είχαμε συνεννοηθεί μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων των εντατικών διαπραγματεύσεων. Σήμερα είναι το θέμα της Οικονομίας. Υπενθυμίζω ότι όταν μπαίναμε στη διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων είχαμε συμφωνήσει ότι θα συζητούσαμε τη διακυβέρνηση, την οικονομία, τα ευρωπαϊκά θέματα και το περιουσιακό. Στους δύο κύκλους των επτά ημερών, όπως είχε γίνει τελικά των εντατικών, είχαμε συζητήσει σε βάθος το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, για αυτό είχαμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε με τα θέματα οικονομίας, ευρωπαϊκών θεμάτων και περιουσιακού και αν απέμενε χρόνος θέματα, όπως οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και οι έποικοι. Θα διαφανεί με ποιους ρυθμούς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, έχοντας υπόψη ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων και η πρόοδος στη συζήτηση δεν έχει να κάνει τόσο με τη συχνότητα των επαφών και τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μ. Κάμπας: Έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για τη διακυβέρνηση;
Απάντηση: Έχει κλείσει αυτός ο κύκλος σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Π. Πανταζής: Ποιό πλάνο έχει η Κυβέρνηση για μετά, διότι σχεδόν κανένα κεφάλαιο δεν έχει κλείσει οριστικά.
Απάντηση: Με βάση την τακτική που ακολουθούμε, συζητήσαμε όλες τις βασικές πτυχές που συναποτελούν το Κυπριακό. Και επειδή από ορισμένους λέγεται ότι έχουμε επικεντρωθεί μόνο στο θέμα της διακυβέρνησης, υπενθυμίζω ότι στις 68 συναντήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι 20 αναλώθηκαν στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση - ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα πλατύ – σε 18 συναντήσεις συζητήσαμε το περιουσιακό, σε επτά συναντήσεις συζητήσαμε το θέμα των εποίκων και της οικονομίας και σε τέσσερεις συναντήσεις συζητήσαμε το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Άρα, κατά τη διάρκεια των απευθείας συζητήσαμε όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Όλες. Σε κάποιες είχαμε συγκλίσεις, είχαμε βήματα μπροστά, σε διάφορες άλλες δεν είχαμε συγκλίσεις και είχαμε προβλήματα, τα οποία εντοπίσαμε λόγω της διάστασης απόψεων και θέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Τώρα βρισκόμαστε στη συζήτηση της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη των συναντήσεων, η οποία εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η άλλη πλευρά και από τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι. Ελπίζουμε και προσδοκούμε αυτές οι θέσεις να είναι διαλλακτικές, να στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για να έχουμε νέα βήματα προόδου. Αυτό, όμως, θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα συζητούμε και με τις πολιτικές δυνάμεις και θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τις εξελίξεις που, ενδεχομένως, να προκύψουν διότι πάντοτε εμείς συζητούμε, αξιολογούμε και εκτιμούμε τις εξελίξεις όπως πρέπει να κάνει ο καθένας που εργάζεται προς την κατεύθυνση επίλυσης ενός συγκεκριμένου προβλήματος, πόσο μάλλον του Κυπριακού που είναι σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα και έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία.
Π. Πανταζής: Στο παρόν στάδιο αποκλείουμε θέμα πάρε-δώσε;
Απάντηση: Ασφαλώς, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που επιχειρούμε σε αυτή τη φάση είναι να έχουμε, κατ΄ αρχάς, μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις θέσεις των δύο κοινοτήτων και τις προοπτικές που υπάρχουν, αλλά και για το ποια είναι τα προβλήματα, για να δημιουργηθεί μέσα από το διάλογο ένα στερεό έδαφος πάνω στο οποίο να μπορούμε να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε. Άρα, δεν μπορεί κανείς να μιλά και εμείς δεν μιλούμε για πάρε-δώσε.
Μ. Αβρααμίδου: Ποιές εξελίξεις εννοείτε; Με την τουρκοκυπριακή κοινότητα;
Απάντηση: Ασφαλώς, και όχι μόνο. Διότι, στο Κυπριακό διαδραματίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες και πάντοτε εμείς εκτιμούμε και αξιολογούμε αυτές τις εξελίξεις. Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι, από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και αφού εκτιμούμε – όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά – ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας, εμείς πάντοτε αξιολογούμε και εξετάζουμε όλο το σκηνικό για να έχουμε μια πολιτική έγκυρη και έγκαιρα να γίνονται οι ανάλογες κινήσεις. Με τις πολιτικές δυνάμεις πάντοτε συζητούμε και θα συνεχίσουμε να συζητούμε και μέσα και έξω από το Εθνικό Συμβούλιο, διότι πιστεύουμε πάρα πολύ στη συλλογική δουλειά και στην ενότητα. Γι’ αυτό ακριβώς – και έχει προβληθεί αυτό στα ΜΜΕ - η δική μας πλευρά, στη συζήτηση τώρα για την οικονομία, μεταβαίνει έπειτα από μια πολύ εντατική διαβούλευση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τις πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της υποεπιτροπής που έχει δημιουργηθεί για συζήτηση και προεργασία της πλευράς μας προτού μεταβεί στις διαπραγματεύσεις.
Κ. Κωνσταντίνου: Πόσο σας ανησυχεί η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και οι πληροφορίες για ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα;
Απάντηση: Την παρακολουθούμε, ασφαλώς, και ανάλογα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να προδικάσει πώς εξελίσσεται η όλη κατάσταση.
Γ. Γεωργιάδης: Ανησυχεί η Κυβέρνηση για σκλήρυνση της τουρκικής στάσης μετά και το ψήφισμα της Βουλής;
Απάντηση: Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η τουρκική πλευρά στο τραπέζι. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά στο ψήφισμα της Βουλής, η τοποθέτησή μας είναι και ήταν σαφής, όπως και η θέση μας, αναφορικά με τις εγγυήσεις, έχοντας υπόψη και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ανακοινωθέν το είχε υιοθετήσει και η κυπριακή Βουλή.
Μ.. Κάμπας: Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι θα γίνει διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με περικοπές δαπανών στο δημόσιο. Έγινε η διαβούλευση;
Απάντηση: Δεν είναι μόνο γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα, έχει μιλήσει και για τη διαμόρφωση ενός πακέτου από πολιτικές και μέτρα για την κυπριακή οικονομία. Αυτό το πακέτο το έχει δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα γίνει η συζήτηση και η διαβούλευση, διότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης χρειάζονται και συναινέσεις και οι συναινέσεις προκύπτουν μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τα πολιτικά κόμματα. Η δική μας φιλοδοξία ως Κυβέρνηση δεν είναι μόνο να έχουμε μέτρα και πολιτικές που αφορούν στην παρούσα κατάσταση, αλλά επιδιώκουμε, φιλοδοξούμε, προσπαθούμε και το εφαρμόζουμε στην πράξη, να κάνουμε τομές τόσο στην οικονομία, αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και τα χρονίζοντα προβλήματα όσο και τομές ευρύτερα στην κοινωνία, διότι θέλουμε πραγματικά να εκσυγχρονίσουμε την κοινωνία μας και να οικοδομήσουμε - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας - μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ας κάνουμε υπομονή επ’ αυτού, δεν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε οτιδήποτε αυτή την ώρα.
Γ. Γεωργιάδης: Πού βρίσκεται το θέμα των πρατηριούχων;
Απάντηση: Το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Εμπορίου. Μου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσει τις διάφορες επαφές και διαβουλεύσεις του. Ο Υπουργός έχει εκδώσει το διάταγμα αναφορικά με την οροφή στις τιμές συγκεκριμένων καυσίμων, στη βάση της νομοθεσίας. Η νομοθεσία λέει ότι το διάταγμα μπορεί να εκδοθεί και έτσι να επιβληθεί οροφή για συγκεκριμένες ημέρες, στη βάση της λιανικής πώλησης προϊόντων. Είναι στη βάση αυτής της νομοθεσίας που κινήθηκε ο Υπουργός.
Α. Χριστοφή: Οι πρατηριούχοι είπαν ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα τους ενόσω δεν αποσύρεται το διάταγμα.
Απάντηση: Είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν, αλλά είναι δικαίωμα και της Κυβέρνησης, στη βάση της νομοθεσίας, αφού κρίνει ότι υπάρχουν ψηλότερες τιμές, να κινηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας για να προστατεύσει τον Κύπριο καταναλωτή και για να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Π. Πανταζής: Η Κυβέρνηση στηρίζει τον Υπουργό σε αυτή του την ενέργεια;
Απάντηση: Αναμφίβολα. Ο κ. Αντώνης Πασχαλίδης είναι Υπουργός της Κυβέρνησης.
Κ. Κωνσταντίνου: Διαπιστώνετε κενά στη νομοθεσία;
Απάντηση: Έχω ακούσει διάφορες τοποθετήσεις σήμερα από Βουλευτές, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ότι θα πρέπει να δούμε μέσα από τις διαδικασίες και το θέμα που αφορά σε κάποιες πτυχές της νομοθεσίας. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ούτε και μέσα από ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συζητήσεις. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη στη βάση και της εμπειρίας.
Γ. Γεωργιάδης: Ακούστηκαν βολές κατά της Κυβέρνησης ότι δεν ενημέρωσε σωστά τον καταναλωτή και δημιουργήθηκε πανικός.
Απάντηση: Δεν είναι η Κυβέρνηση που δημιούργησε πανικό. Ο Υπουργός Εμπορίου είχε ενημερώσει τους πολίτες και τους ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε σχέση με την έλλειψη καυσίμων και να μην πανικοβληθούν για να μη δημιουργηθούν οι όποιες δυσάρεστες καταστάσεις.