23/2/10

Επαφές του Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ με Κύπριους Βουλευτές

23/02/2010
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ανδρέας Φακοντής, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Tον κ. Herzog συνόδευαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Avraham Haddad, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ κ. Nachum Itzkovitz, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλισης κα Esther Dominissini και άλλοι Ισραηλινοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνάντηση παρέστη επίσης, από κυπριακής πλευράς, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, καθώς και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αφού καλωσόρισε τον Ισραηλινό Υπουργό, ο κ. Φακοντής προέβη σε σύντομη παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νομοθεσία που αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και εργοδότηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εξέφρασε, επιπλέον, την ικανοποίησή του για την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ.

Από πλευράς του ο κ. Herzog αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει την ενσωμάτωση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Ισραήλ, καθώς και της ευρύτερες συνέργειες που επιδιώκονται με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η Κοινή Διακήρυξη θα αποτελέσει θεμέλιο για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι η σκοπούμενη ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών θα συμβάλει στην εκατέρωθεν καλύτερη ενημέρωση.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο κ. Herzog είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών κ. Γιαννάκη Θωμά.