22/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη 42η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, στη Λευκωσία
22/02/2010

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη 42η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που μου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους εσάς, τους υποστηρικτές του θεσμού του συνεργατισμού και να εκφράσω δημόσια για ακόμη μια φορά τη βαθιά μου εκτίμηση προς τους αξιωματούχους, τους υπαλλήλους και τα μέλη του Συνεργατικού Κινήματος.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και η Κυβέρνηση γενικότερα αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο και την προσφορά των πρωτεργατών και στελεχών του Συνεργατικού Κινήματος της Κύπρου. Είναι γνωστό ότι η προσφορά του Συνεργατισμού στο οικονομικό θαύμα και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού είναι μεγάλη.

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Τα νέα δεδομένα επιφορτίζουν την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσθετα καθήκοντα και ευθύνες. Αναμένουμε ότι ο θεσμός του συνεργατισμού θα είναι δίπλα μας, θα ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών και θα προχωρήσει με ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Συνεργατισμός θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει εξισορροπητικό ρόλο στην οικονομία μας, πράγμα που θα βοηθήσει την πολιτεία στη σταθερή επιδίωξη της για οικονομική ανάπτυξη και δίκαιη κοινωνία.

Το συνεργατικό κίνημα της Κύπρου πέρασε μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία, με ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν τόσο το νομοθετικό πλαίσιο και λειτουργία των συνεργατικών εταιρειών όσο και τη γενικότερη δομή και οι οποίες τελικά οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό του. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο θεσμός προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού. Ο θεσμός βοήθησε, επίσης, την ομαλή και χωρίς προβλήματα μετάβαση από το κυπριακό νόμισμα στο ευρώ.

Η πολιτική των συγχωνεύσεων των συνεργατικών εταιρειών, οδήγησε στη δημιουργία εύρωστων οικονομικά οργανισμών, με χαμηλό κόστος λειτουργίας, που προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις κοινότητες. Με τη λειτουργία του Κεντρικού Φορέα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, εγγυάται τις υποχρεώσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ενώ η φερεγγυότητα και η ρευστότητα τους επιτηρούνται σε συγκεντρωτική βάση.

Επικροτούμε τις ενέργειες αυτές και συγχαίρουμε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και πρόοδο του κινήματος. Ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Θεωρούμε ότι κοινός μας στόχος σήμερα θα πρέπει να είναι η μείωση των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, μέσω του υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου. Αναμένουμε ότι το Συνεργατικό Κίνημα θα πρωτοστατήσει και σε αυτή την προσπάθεια, σε μια δύσκολη για την οικονομία του τόπου χρονική περίοδο.

Εύχομαι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται, εξυπηρετώντας τις Συνεργατικές Εταιρείες, τον άνθρωπο και την κοινωνία στο σύνολο της.

Τέλος, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης.