7/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων
07/02/2010

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, του προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνιτικής Εκκλησίας. Εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ για την πρόσκληση να παραστώ στην τελετή, που αποτελεί και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των χιλίων εξακοσίων χρόνων από το θάνατο του Αγίου Μάρωνα.

Η ιστορία της Μαρωνιτικής κοινότητας της Κύπρου πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Οι Μαρωνίτες μετανάστευσαν στην Κύπρο από περιοχές της Συρίας, τους Αγίους Τόπους και το Λίβανο σε τέσσερις βασικές φάσεις μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα. Έκτοτε, οι Μαρωνίτες ζουν την πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου μαζί με τους υπόλοιπους Κύπριους. Απολαμβάνουν τα αγαθά του τόπου και υπομένουν μαζί με τους υπόλοιπους Κύπριους όλες τις κακουχίες.

Οι Μαρωνίτες είναι μια μικρή κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα.

Οι Μαρωνίτες αγωνίζονται πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία τους και συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου μας. Μετά το πλήγμα που η Κύπρος και ο κυπριακός λαός υπέστη ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, οι Μαρωνίτες αγωνίζονται για τη διατήρηση της ταυτότητας τους και για την αποτροπή της αφομοίωσης τους από την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην οποία έχουν ενταχθεί μετά τη λύση του 1960.

Μέσα στις δικές μας προτεραιότητες βρίσκεται η παροχή κάθε βοήθειας στους Μαρωνίτες αδελφούς μας ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητα τους και να διασφαλισθεί η ευημερία της κοινότητας. Μιας κοινότητας που έχει σημαντικά συμβάλει στην πρόοδο και προκοπή που η Κύπρος πέτυχε μετά την ανεξαρτησία της. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, των Αρμενίων και των Λατίνων. Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε θετικά στα αιτήματά τους προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Με ιδιαίτερη επίσης φροντίδα αντικρίζουμε τα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων, καθώς επίσης και στα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα.

Γνωρίζω την ιδιαίτερη αγωνία των Μαρωνιτών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Μιας λύσης που θα προέλθει από εμάς, τους Κύπριους, και θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραμμίζω ότι παραμένω προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με συνέπεια στις αρχές λύσης, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται ενώπιον μας. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί για εμάς λύση στο πρόβλημα μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η δημιουργική παρουσία σας στον νησί μας και οι αδελφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πολιτισμικός πλούτος και ομορφιά για την Κύπρο και το λαό μας. Αυτό τον πλούτο θα τον διαφυλάξουμε και θα τον αφήσουμε κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσω να έχω την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας τόσο στο πολιτικό όσο και στο θρησκευτικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται, συλλογικά και αποτελεσματικά. Το πιο ισχυρό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας αποτελεί η άριστη σχέση αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού που έχουμε αναπτύξει τόσο με τον τέως Αρχιεπίσκοπο κ. Τζεμαγιέλ όσο και με το νέο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών κ. Ιωσήφ Σουέηφ.

Ο φετινός χρόνος είναι σημαδιακός για τον τόπο μας. Γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για συνέχιση του αγώνα μας, ώστε η ενωμένη Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να είναι το κοινό σπίτι για όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Αυτό το χρόνο όμως και ένα άλλο σημαντικό γεγονός θα σημαδέψει τις σχέσεις μας. Αναφέρομαι στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου τον Ιούνιο αυτού του χρόνου. Μια επίσκεψη που θα σφραγίσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού που έχουν με επιτυχία αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Βατικανό.

Εύχομαι σε όλους κάθε καλό, υγεία, ευτυχία και χαρά