6/11/23

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Ζώδιας

 


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Ζώδιας

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο προσωρινό σπίτι της Ζώδιας, όχι απλώς για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αλλά για να εκφράσουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας, να αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή και να καταθέσουμε τον απεριόριστο σεβασμό μας προς όλους εκείνους που στο κρίσιμο μεταίχμιο της Ιστορίας στάθηκαν αντάξιοι των πατρογονικών μας επιταγών, στάθηκαν αγέρωχοι και αμετακίνητοι μπροστά από το καθήκον έναντι της πατρίδας και του λαού μας.

Σήμερα, εδώ, γονατίζοντας μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του Ανθρώπου, του πατριώτη, του Ζωδιάτη, δεν επιτελούμε απλώς ένα τυπικό καθήκον, αλλά διατρανώνουμε τη βούληση και υπόσχεσή μας, ότι η Μνήμη μας θα παραμείνει «καθαρή», και οι αγώνες μας θα συνεχίσουν αναλλοίωτοι να επιδιώκουν τη δικαίωση όλων όσων στο συναπάντημα με το ιστορικό χρέος δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Αυτή την Ελευθερία «αναζητούμε» και υπερασπιζόμαστε, αιώνες τώρα, και σε αυτή την αναζήτηση η ηρωική Ζώδια πρόσφερε πολυεπίπεδα. Πρόσφερε τα ίδια της τα σπλάχνα σε όλους τους αγώνες του τόπου μας, έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να αγναντεύει το μέλλον με αισιοδοξία, ελεύθερος, χωρίς εγγυητές και εξαρτήσεις.

Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η ηρωική Ζώδια είναι βαρύς, ο κατάλογος των ηρώων και των αγνοουμένων, που η μαρτυρική Ζώδια πρόσφερε απλόχερα στον βωμό της ελευθερίας, είναι μακρύς και υπέρλαμπρος.

Η ιστορική πορεία προσφοράς της κοινότητας της Ζώδιας ξεκινάει από το 1931 και τα Οκτωβριανά και όσα απαράδεκτα ακολούθησαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Μέσα στη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν με τις αποφάσεις τους, ενάντια στους κατοίκους του νησιού, δεν θα μπορούσαν να είχαν μείνει αμέτοχοι οι κάτοικοι της Ζώδιας. Τα αντίποινα, στα οποία προχώρησαν οι Άγγλοι είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ανθρώπινων ζωών και από τις σφαίρες των Βρετανών έπεσαν, ανάμεσα σε άλλους, και οι Ζωδιάτες Σάββας Μισσούρης και Μαρία Ζωδιάτη.

Στη συνέχεια, η έναρξη του θρυλικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, ως φυσιολογική συνέχεια του πόθου για αυτοδιάθεση και ελευθερία, οδήγησε στην καθολική συμμετοχή των Ελλήνων της Κύπρου. Ο 24χρονος Νικόλαος Γιάγκου, από την Πάνω Ζώδια, μέλος της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες και κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου με στόχο να λυγίσει και να προδώσει τους συναγωνιστές του. Ο στόχος,  όμως, των Άγγλων δεν επετεύχθη, αλλά η πρωτοφανής βαρβαρότητά τους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πτώμα του άτυχου Νικόλαου.

Μετά το πέρας του αγώνα της ΕΟΚΑ που οδήγησε στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, οι προκλήσεις για τον κυπριακό λαό συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα τη βάρβαρη  τουρκική εισβολή του 1974 που άφησε πίσω της, πέραν από την κατοχή και την προσφυγιά,  πλήθος νεκρών και αγνοουμένων. Τα οδυνηρά απότοκα της βαναυσότητας του τουρκικού στρατού και της συνεχιζόμενης κατοχής τα βιώνουμε μέχρι σήμερα, τα βιώνετε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όλοι εσείς.

Πολλοί οι ηρωικά πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 που κατάγονται από τη Ζώδια.  Ανθυπολοχαγός Παναγιώτης Αχιλλέως, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στην περιοχή Κυράς, Μασσάρων. Έφεδρος, Ανθυπολοχαγός Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου ετών 26, που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή Καλαμπάκι στον Αγ. Ερμόλαο. Στρατιώτης Ανδρέας-Λεύκος Πιλλάτσιης ετών 18 που έπεσε μαχόμενος στο Τζιάος. Στρατιώτης Αχιλλέας Αχιλλέως ετών 20 που έπεσε μαχόμενος στο Αγριδάκι. Έφεδρος Στρατιώτης Ανδρέας Διάκος ετών 30 που έπεσε μαχόμενος στη μάχη των Καζιβερών. Έφεδρος στρατιώτης Γεώργιος Πάντζιαρος ετών 26, που έπεσε επίσης μαχόμενος στη μάχη των Καζιβερών. Έφεδρος στρατιώτης Ιωάννης Γιαννόπουλος ετών 24 που έπεσε μαχόμενος στις μάχες των Κεντρικών Φυλακών, και έφεδρος στρατιώτης Πέτρος Χατζημιχαήλ Κκαϊλης ετών 22 που έπεσε μαχόμενος κοντά στη Βασίλεια.

Μακρύς και ο κατάλογος των αγνοουμένων της Ζώδιας: Στρατιώτης Φώτιος Ιωάννου ετών 18 που χάθηκαν τα ίχνη του κατά τις μάχες στον Άγ. Γεώργιο Κερύνειας.  Έφεδρος στρατιώτης Ανδρέας Κάουρας ετών 21, που χάθηκαν τα ίχνη του στη Λάπηθο.  Στρατιώτης Ανδρέας Μασούρας ετών 21, που χάθηκαν τα ίχνη του στην  Κερύνεια. Έφεδρος στρατιώτης Μιχαήλ Παρούτης ετών 25, που χάθηκαν τα ίχνη του στη Λάπηθο και έφεδρος στρατιώτης Χριστάκης Παής ετών 24, του οποίου επίσης η τύχη αγνοείται από εκείνες τις μαύρες μέρες.

Και σωστά ζητάτε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάει να τους φέρει. Μακάρι να μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάει να τους φέρει. Αλλά σίγουρα αυτό που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά από τότε που τολμήσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξουμε αυτή την τραγική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1999 είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ενισχύοντας τη ΔΕΑ ακριβώς για να γνωρίζετε όλοι εσείς για την τύχη του αδελφού σας.

Για τη σημερινή, σεμνή τελετή και την όλη πρωτοβουλία επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τους συντελεστές του Έργου: τα Κοινοτικά Συμβούλια Κάτω και Πάνω Ζώδιας.  Με τέτοιες σεμνές εκδηλώσεις δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν, αλλά πολύ περισσότερο στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα για τους στόχους και τις επιδιώξεις μας.  Έχουμε ιερό καθήκον προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο, όλους αυτούς που ακόμα αγνοούνται, και έχουμε ύψιστη υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές του τόπου να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, για μια πατρίδα που θα παρέχει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της ασφάλεια και προοπτική για ένα μέλλον ευοίωνο και ειρηνικό.  Η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Και όπως βλέπουμε από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και τα νέα τετελεσμένα, δυστυχώς, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας λύσης η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό.

Και είναι μέσα από αυτή τη συλλογιστική εργαζόμαστε με συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό, έτσι ώστε να καταστήσουμε δυνατή την άρση του αδιεξόδου και να οδηγηθούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

 Παρόλα τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις, παρόλες τις δυσάρεστες εξελίξεις στη γειτονιά μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απελευθέρωση, την επανένωση, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Αυτό θα είναι  και το καλύτερο μνημόσυνο και η πιο ουσιαστική  απόδοση τιμής σε αυτούς που τιμούμε σήμερα, σε όλους όσοι  με τις πράξεις και τη θυσία τους μάς έδειξαν τον δρόμο του ήθους, της αφοσίωσης και της αγωνιστικότητας.

Η ανιδιοτελής επιλογή τους να υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων τον τόπο μας, αποτελεί φάρο για συνέχιση και της δικής μας δύσκολης προσπάθειας, του δικού μας δύσκολου αγώνα.

Ας είναι αιώνια η μνήμη όλων των ηρωικώς πεσόντων της κοινότητας Ζώδιας.