3/11/23

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο 30ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής


 

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο 30ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής

Είναι με χαρά που κλήθηκα να απευθύνω χαιρετισμό στο 30ό Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, το οποίο διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, και είναι αφιερωμένο στους Νοσηλευτές και τις Μαίες της Κύπρου. Η υγεία είναι ένας τομέας ο οποίος απαιτεί συνεχή βελτίωση και συνεργασία. Το συνέδριο αποτελεί μια  εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών προς όφελος της υγείας του πληθυσμού μας.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, προϋποθέτουν οπωσδήποτε τη στενή συλλογική εργασία και την ωφέλιμη εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών εταίρων. Καλείται λοιπόν το  Υπουργείο Υγείας να συγκεράσει απόψεις, θέσεις, να διαφυλάξει εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, δικαιώματα ασθενών, αλλά πάνω από όλα, να διασφαλίσει την καθολικότητα του ιατροφαρμακευτικού συστήματος ολόκληρης της χώρας.

Η Νοσηλευτική Επιστήμη στη σύγχρονη εποχή των μεγάλων απαιτήσεων, για να είναι ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να προσφέρει υψηλής ποιότητας νοσηλευτική φροντίδα, πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται  στις εξελίξεις και αλλαγές του περιβάλλοντός της. Πρέπει παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, να ικανοποιείται η προσωπική ανάγκη των νοσηλευτών για ανανέωση και αναδόμηση της επαγγελματικής τους κατάρτισης η οποία να στηρίζεται σε σύγχρονες μεθόδους νοσηλευτικής εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

Εσείς, οι νοσηλευτές και οι μαίες, αποτελείτε τη μεγαλύτερη  μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας  και την πρώτη γραμμή παροχής υγειονομικής φροντίδας της χώρας μας. Οι συνεχείς σας προσπάθειες, η προσαρμογή σας σε κάθε νέα πρόκληση και η αφοσίωση σας συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας των πολιτών. Στα βήματα προς τα μπροστά, σας θέλουμε μαζί μας για να χαράξουμε νέες ή να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενες πολιτικές.

Σήμερα καλείστε να αναλάβετε δράση, να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα νέων ηγετών που θα οδηγήσει το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό επάγγελμα στην επόμενη δεκαετία.

Συνεχίστε το έργο σας  λοιπόν. Το οφείλετε στους μελλοντικούς συναδέλφους σας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να σημειώσω ότι αποτελούμε μία μεγάλη ομάδα η οποία μοιράζεται ένα κοινό όραμα: Να τεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο και να αναδειχθεί το βέλτιστο στον τομέα της υγείας, η οποία αποτελεί αναμφίβολα το υπέρτατο αγαθό.

Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη  του 30ού Παγκύπριου Νοσηλευτικού Συνεδρίου και εύχομαι  κάθε  επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.