1/11/23

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σε δηλώσεις με το πέρας της σύσκεψης για το μεταναστευτικό.

 


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης για το μεταναστευτικό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σε δηλώσεις με το πέρας της σύσκεψης για το μεταναστευτικό.

Κατά τη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την ενημέρωση που είχε για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Υπουργός Εργασίας και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς την αποτελεσματική διαχείριση, για να εξακολουθήσει να υπάρχει η καλή εικόνα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή μας.

Εκείνο το οποίο καταγράφεται ως πολύ σημαντικό και είναι κάτι το οποίο τυγχάνει αναγνώρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στο να καταρτιστεί αυτό το σχέδιο και είμαστε από τις χώρες που θα στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε την αποτελεσματική και άμεση εφαρμογή όλων των προνοιών του και στο πλαίσιο αυτό που λαμβάνουμε όσο περισσότερα μέτρα μπορούμε για να συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα των τελευταίων μηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, 25 επιπλέον εξεταστές έχουν προσληφθεί με αποτέλεσμα να έχουμε υπερδιπλασιασμό των εξεταστών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η μείωση της περιόδου εξέτασης έχει μειωθεί στον ένα με τρεις μήνες και έχουμε συστήσει μια διατμηματική ομάδα για υποβολή εισηγήσεων, ούτως ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία λιγότερο ελκυστικός προορισμός.

Έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργούνται για τον εντοπισμό παράνομης εργασίας και αυτοί έλεγχοι που διενεργούνται θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκείνο που κρίνεται ως πολύ σημαντικό και ιεραρχείται ως πολύ σημαντικό είναι η σύσταση ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Γι’ αυτό και καλούμε για άλλη μια φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ενστερνιστεί την προτεραιότητα που είναι το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, και να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν τη σύστασή του. Πρόκειται για  πρόταση άλλωστε του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το καλοκαίρι. Καλούμε για ακόμα μια φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ολοκληρώσει τη μελέτη του νομοσχεδίου και να το εγκρίνει σε νόμο».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το αν έχουν ληφθεί και άλλες αποφάσεις σήμερα πέραν από αυτές που ανακοινώθηκαν χθες στη σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Έχει γίνει μια ενημέρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εσωτερικών. Η σύσκεψη στην οποία αναφέρεστε ήταν μια ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη και ο Υπουργός Εσωτερικών αρμοδίως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια σειρά προληπτικών μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για να είμαστε σε θέση σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν, να ενεργοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Έχουν ληφθεί και κάποια άλλα μέτρα προληπτικά ή αν θέλετε, αποφάσεις, που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν.

Θα υπάρξει σε λίγο μια ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για άτομα τα οποία είναι υπό το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα. Αυτή τη στιγμή δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση από την πρώτη μέρα που βρίσκονται στη χώρα μας από την πρώτη μέρα που θα έχουν το καθεστώς, ενώ για τους Κύπριους υπηκόους ή τους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να παρέλθει μια περίοδος πέντε ετών. Πλέον εξισορροπείται αυτή η ρύθμιση και υπάρχει μια ίση, αν θέλετε, αντιμετώπιση ως προς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Την ίδια στιγμή, αυτό το οποίο εμείς θα συνεχίσουμε είναι να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στη περιοχή μας είναι έκρυθμη και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να είμαστε σε θέση έγκαιρα, να μπορέσουμε να λάβουμε τα οποιαδήποτε μέτρα και να εκφράσουμε».