15/9/23

Ομιλία Αντιπροέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ και Ειδικής Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 


Ομιλία Αντιπροέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ και Ειδικής Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, συμμετείχε χθες ως ομιλήτρια στο Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ στην Πράγα.

Στο πλαίσιο συνεδρίας με θέμα τον ρόλο των Νέων Τεχνολογιών για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας, την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και την πρόληψη της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στις προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, ως νομοθέτες και ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο.  Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι και τα κοινοβούλια συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που πρόσφατα συγκλόνισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Κύπρο.

Η ύπαρξη ισχυρών θεσμών, αλλά και επαρκών ελέγχων και εξισορροπήσεων, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου, αποτελούν βασικά στοιχεία καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της λογοδοσίας και της ρύθμισης της σύγκρουσης συμφέροντος. 

Αναφερόμενη στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ενώ αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα, εντούτοις από μόνη της δεν επαρκεί. Οι πολιτικοί, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, επιδεικνύουν πολιτική βούληση όταν υπάρχει πίεση από τους πολίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να πιέζουν για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Ούτε η ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολυδιάσταση πρόκληση της διαφθοράς, αλλά συνδυασμένη με την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, επισήμανε η κα Χαραλαμπίδου.

Συναφώς ανέφερε ότι τα ανοιχτά δεδομένα ενισχύουν τη διαφάνεια συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς και δίδουν τη δυνατότητα στους πολίτες να απαιτούν περισσότερη υπευθυνότητα. Η ελεύθερη πρόσβαση αρμοδίων αρχών και πολιτών σε σχετικά περιουσιακά στοιχεία, στις δημόσιες δαπάνες και σε άλλα δεδομένα οικονομικής φύσης, σημείωσε η κα Χαραλαμπίδου, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων παράνομων συναλλαγών.  Γι’ αυτό τον λόγο, υπογράμμισε η ίδια, η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση, να διερευνούν και να αναλύουν τέτοια δεδομένα, πρέπει να διαφυλαχθεί.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η διαφάνεια ενισχύεται από την εμβέλεια και την αμεσότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επιτρέπουν την ταχεία διάδοση των ευρημάτων για περιπτώσεις διαφθοράς, ενώ επιπλέον δίδουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για πρακτικές διαφθοράς.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε, εξάλλου, ότι η συνεργασία με αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η GRECO και η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι καίριας σημασίας για τα κράτη και η τεχνογνωσία τους πρέπει να τυγχάνει αξιοποίησης. Υπογράμμισε, τέλος, την ετοιμότητα της ΚΣ ΟΑΣΕ για συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους, με σκοπό την ενίσχυση των σχετικών πολιτικών, την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών, καθώς και την ενδυνάμωση των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και να συμβάλλουν στην ε