27/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Άχνα, πάτερων γη»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Άχνα, πάτερων γη»

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση με θέμα «Άχνα, πατέρων γη», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Γιασούμεια» του Δάσους Άχνας.
Η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τα σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας είναι συχνή και αξιέπαινη. Οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρουν ψυχαγωγία, συσφίγγουν τους κοινωνικούς δεσμούς, και συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και στην πιο άμεση γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος «Γιασούμεια», που από το 1997 δίνει στους νέους την ευκαιρία να ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο και τον χορό, και να συμβάλλουν, με τον τρόπο τους, στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η ικανοποίηση μετατρέπεται απόψε και σε συγκίνηση, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κατάληψη της Άχνας από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974. Η μνήμη μας ανακαλεί το δράμα των ημερών εκείνων, αλλά και αυτών που ακολούθησαν αμέσως μετά στην προσφυγιά. Οι κάτοικοι του χωριού Άχνα, αλλά και πλήθος συμπατριωτών μας κάθε ηλικίας, αναζήτησαν στο δάσος της περιοχής προστασία από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων και ανακούφιση από τον ήλιο του καλοκαιριού. Η προσωρινή φιλοξενία μετατράπηκε σε μόνιμη, και τα αντίσκηνα του καταυλισμού που στήθηκε έδωσαν σιγά σιγά τη θέση τους στα πρώτα σπίτια της κοινότητάς σας, που γεννήθηκε από τη στάχτη της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και εξελίχθηκε σε μια δυναμική ακριτική περιοχή. Η ιδιαιτερότητα, αλλά και τραγικότητα της δικής σας περίπτωσης, έγκειται στο ότι οι πρόσφυγες της Άχνας ζουν ελάχιστα μόλις μέτρα από το χωριό τους, το αντικρίζουν καθημερινά ερειπωμένο και βουβό, αλλά είναι αναγκασμένοι να νικούν τον πόνο τους με το πείσμα και την εργατικότητά τους.
Στην αποψινή εκδήλωση ο λόγος, η μουσική και οι χοροί ζωντανεύουν εικόνες από το χωριό σας, αλλά και από τις δραματικές μέρες του 1974 και της προσφυγιάς. Συγχαίρω τον Πολιτιστικό Όμιλο «Γιασούμεια», που αποδεικνύει άλλη μια φορά με τον τρόπο του τη διαμαρτυρία του λαού μας για την παρατεταμένη κατοχή και τον άσβεστο πόθο του για επιστροφή. Είμαι σίγουρος ότι, με δραστήριους νέους σαν και σας, που δεν ξεχνούν τη γη τους και διατηρούν ακμαίο το ελεύθερο τους φρόνημα, δικαιούμαστε να διατηρούμε την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας.
Εύχομαι σύντομα να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε και πάλι μαζί λίγα μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία της Άχνας, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.