4/7/23

Συμμετοχή Αντιπροέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην Ολομέλεια

 


 

Συμμετοχή Αντιπροέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην Ολομέλεια

Συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της 30ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στο Βανκούβερ.

Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια η Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρουσίασε έκθεση με τις πιο πρόσφατες δραστηριότητές της.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ως ομιλήτριας στο Παγκόσμιο Φόρουμ που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, στις 26 και 27 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον με γενικό θέμα την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για την Ανάπτυξη. Ενημέρωσε τα μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ ότι στο εν λόγω Φόρουμ τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Συνέλευση στις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ εξήγησε ότι οι ερευνητές δημοσιογράφοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τις οποίες τα μέλη του Κοινοβουλίων μπορούν να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τονίζοντας δε τη σημασία ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ διεθνών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δημιουργία μιας «Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης», ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Υπογραμμίζοντας δε τη σημασία της διατήρησης της καταπολέμησης της διαφθοράς ως προτεραιότητας για τη Συνέλευση η κα Χαραλαμπίδου ζήτησε όπως κατά την ερχόμενη Φθινοπωρινή Σύνοδο αφιερωθεί θεματική συζήτηση για εξέταση των προκλήσεων στην πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης.

Επιπλέον η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στη Διάσκεψη Κορυφής Γυναικών Πολιτικών Ηγετών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι συμμετείχε ως ομιλήτρια σε θεματική συζήτηση για την εκπροσώπηση γυναικών στην πολιτική ενώ συντόνισε άλλη συζήτηση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα που αφορούσε τη Στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Φύλο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης των Αποστολών Παρακολούθησης Εκλογών που πραγματοποίησε η ΚΣ ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην αποστολή για παρακολούθηση των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν, τον Μάρτιο 2023, στην οποία ορίστηκε Ειδική Συντονίστρια της Αποστολής του ΟΑΣΕ.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τα συμπεράσματα της εν λόγω αποστολής η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι στο Καζακστάν υπήρξαν ορισμένες ευπρόσδεκτες βελτιώσεις της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά ο δεδηλωμένος πολιτικός στόχος της δημοκρατικής ανάπτυξης απαιτεί περαιτέρω εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε ειδικότερα ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών αλλά και της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ανέφερε, τέλος, ότι η Τελική Έκθεση του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) θα δημοσιευτεί σύντομα και θα περιλαμβάνει σειρά συστάσεων για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ως βάση για να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω το εκλογικό πλαίσιο της χώρας με τα διεθνή πρότυπα για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.