23/3/22

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε Πρέσβεις/Αναπλ. Επικεφαλής διπλωματικών αποστολών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο

 


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε Πρέσβεις/Αναπλ. Επικεφαλής διπλωματικών αποστολών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τους Πρέσβεις ή τους Αναπλ. Επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία).

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, είχε ως αντικείμενο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και σκοπούσε στην αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις ενέργειες των χωρών αυτών προς στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες, όπως επισήμανε, καταπατούνται βάναυσα στην Κύπρο από την Τουρκία για σαράντα οκτώ χρόνια. Αυτές οι αρχές δεν αλλάζουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλονίζονται, γιατί η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών μας απομακρύνει από τον στόχο της ειρήνης, τόνισε η κα Δημητρίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των χωρών τους προς την Ουκρανία και τον λαό της. Εξήραν την άμεση και συλλογική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Ουκρανίας και τόνισαν τη σημασία διατήρησης της ενότητας και του μεταξύ τους συντονισμού προς αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών αυτής της κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και τις ολοένα αυξανόμενες ροές προσφύγων από την Ουκρανία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανακούφιση και στήριξη του λαού της Ουκρανίας.