3/2/22

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη

 


Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θλιβερό γεγονός, στο θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που υπηρέτησε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας του σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εισήλθε στο δικαστικό κλάδο το 1955, εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο ζωής. Ο ίδιος δήλωνε χαρακτηριστικά: «Μόνον εάν γινόμουνα Δικαστής, θα ήμουν ανεξάρτητος. Θα εφήρμοζα πιστώς τους νόμους της Πατρίδος μου, χωρίς να φοβούμαι τίποτε, ούτε μεταθέσεις, ούτε απολύσεις! Θα κρατούσα τη ζυγαριά της Δικαιοσύνης με χέρια στιβαρά. Και θα φορούσα διαρκώς το μαντήλι της εις τα μάτια μου, για να μη βλέπω τα κομματικά ή άλλα φρονήματα των δικαζομένων, αλλά μόνον τις άδικες πράξεις ή παραλείψεις των».  Λόγια που μετουσιώθηκαν σε πράξη, όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το ανακριτικό του έργο στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία πληρώνοντας για τη στάση του αυτή βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας. Το 2018 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την περίοδο 1985-1990, ο Χρήστος Σαρτζετάκης άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου, ασκώντας τα καθήκοντά του με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.