13/5/20

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού για τα σχέδια δράσης του τουρισμού

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού για τα σχέδια δράσης του τουρισμού

Στα σχέδια δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης των διαφόρων δράσεων που αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής 2030 και αναφερόμαστε στο πλάνο δράσεων που αφορά το 2020. Πρόκειται για άυλες δράσεις.
Παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του Υφυπουργείου εργαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες από το σπίτι, εντούτοις πρέπει με ικανοποίηση να πω ότι το 55% του πλάνου δράσεων για το 2020 έχει ήδη διεκπεραιωθεί. Π.χ.  προκηρύξαμε διάφορους διαγωνισμούς και μελέτες  όπως η συνδυαστική ανάπτυξη της μαρίνας Πάφου, η διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης τουριστικών επιχειρήσεων και ο διαγωνισμός για το νέο λογότυπο της τουριστικής Κύπρου που ευελπιστούμε να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από το τέλος της φετινής χρονιάς.
Έχει τελειώσει, επίσης, η ετοιμασία για τους όρους των μελετών και θα τις προχωρήσουμε εάν και εφόσον έχουμε το τελικό «εντάξει» από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την περιβαλλοντική μελέτη για την εθνική στρατηγική τουρισμού, για τη μελέτη υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες και τη μελέτη αειφόρου ανάπτυξης του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας.
Έχουν διεκπεραιωθεί πάρα πολλές δράσεις που αφορούν τα ορεινά, την ύπαιθρο και ακριτικές περιοχές. Για παράδειγμα, έχει παρθεί απόφαση για καταβολή κονδυλίου ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, από το 2021, στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και Τηλλυρίας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή τους. Αυτό το κονδύλι θα διανεμηθεί μέσω των ΕΤΑΠ Πάφου και Λευκωσίας.
Έχουν δοθεί εξειδικευμένε κίνητρα σε διοργανωτές ταξιδιών για προώθηση των ορεινών της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών. Αυτά έχουν ισχύ από την αρχή της φετινής χρονιάς. Επίσης, έχουν δοθεί προτάσεις μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών για περιοχές ή κοινότητες της Κύπρου που πρέπει να δραστηριοποιηθούν ως διατηρητέες. Τέλος, έχουμε φτιάξει μια αναλυτικότατη κατάσταση με τις βιοτεχνίες, οικοτεχνίες και αγροκτήματα της Κύπρου που μπορεί να είναι επισκέψιμα, ώστε να ξεκινήσουν να προωθούνται στο εξωτερικό, αλλά και στον εγχώριο τουρισμό.
Έχει περάσει το νομοσχέδιο για τα μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα, τα λεγόμενα Airbnb, καθώς και σχέδιο αναβάθμισης των κέντρων αναψυχής που αφορά χορηγία για ανακαινίσεις τραπεζιών, καρεκλών και γενικά αισθητικής χώρου.
Σε εξέλιξη είναι θέματα που εντάσσονται στο 45% των πλάνων δράσεων που υπολείπεται, όπως είναι διαγωνισμός για τον ολικό ανασχεδιασμό του τουριστικού μας branding και αυτό θα επέλθει εφόσον έχουμε το λογότυπο.
Έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το νομοσχέδιο εκπομπών ήχου που αφορά τα κέντρα αναψυχής και είμαστε σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει ξεκινήσει προετοιμασία για τον περί παραλιών νόμο με τον οποίον πολλές αρμοδιότητες θα έρθουν στο Υφυπουργείο και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το 2021, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σεζόν του 2021.
Προετοιμαζόμαστε εντατικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε οδηγούς ταξί και τουριστικών λεωφορείων και πάμε πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι. Σύντομα θα ανακοινωθούν κάποια πράγματα.
Ξεκίνησε η εργασία για την πρόταση νόμου για απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους δρόμους και πλατείες εκτός ορίων κέντρων αναψυχής.
Στην ίδια πορεία είναι και η πρόταση νόμου για κατάργηση πώλησης αερίου γέλιου σε δημόσιους χώρους. Ουσιαστικά το Υφυπουργείο επιθυμεί την ένταξή του στην κατηγορία της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών και έχουμε διαβουλευτεί με το Υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό.
Τέλος κάτι πολύ σημαντικό στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή είναι και η τροποποίηση των σχεδίων κινήτρων για ειδικές μορφές τουρισμού. Υπήρχαν αυτά τα σχέδια, αλλά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα με τον κορωνοϊό, το Υφυπουργείο νιώθει ότι πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση σε αυτό τον τομέα του τουρισμού και αυτή τη στιγμή επαναξιολογούνται όλα τα σχέδια. Θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε τα  κίνητρα να είναι ακόμα πιο στοχευμένα και δυνατά και να έχουν ημερομηνία λήξης, όχι το τέλος αυτής της χρονιάς, αλλά να συνεχίζουν μέχρι και το 2021, ώστε τον φετινό χειμώνα να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις ειδικές μορφές και να βοηθήσουμε τον τουρισμό της Κύπρου».