3/12/19

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου

Επιτρέψετε μου, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους συνεργάτες που σήμερα αποχωρίζομαι.
Και τους ευχαριστώ, γιατί η μεταξύ μας συνεργασία υπήρξε άψογη αλλά, και το κυριότερο, η δική τους συμβολή και ουσιαστική συνεισφορά στην υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.
Παρά ταύτα, χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός πως επιτέλεσαν το καθήκον τους με ήθος, ζήλο και ευσυνειδησία, οφείλω να επισημάνω πως οι κατά καιρούς αναδιατάξεις των κυβερνητικών σχημάτων θεωρούνται αναγκαίες όταν εξυπηρετούν στρατηγικές επιλογές μιας Κυβέρνησης.
Αναδιατάξεις που κατ’ ουδένα λόγο δεν αναιρούν τον ύψιστο στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού και στην εντολή που μας έχει δώσει.
Και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι μέσω θεσμικών αλλαγών, του ολιστικού εκσυγχρονισμού των δομών της Πολιτείας και του τρόπου λήψεως αποφάσεων, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, μέσα από μια σειρά μέτρων, κινήτρων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης, με μείωση της ανεργίας στο 6.5% και επαναφέροντας την οικονομία της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα με τα υψηλότερα από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας πλεονάσματα, έχουμε την ευχέρεια:
(α)  Επιτυχούς ολοκλήρωσης των αναπτυξιακών έργων που έχουμε εξαγγείλει το 2015 και 2017, ύψους πέραν των 2.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
(β)  Να προχωρήσουμε σε βελτίωση σημαντικών τομέων της κοινωνικής, στεγαστικής και σωρείας άλλων πολιτικών και δράσεων που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη.
(γ)  Να υλοποιήσουμε και ολοκληρώσουμε τις δράσεις που προβλέπονται σε πέραν των 40 Εθνικών Στρατηγικών που έχουν υιοθετηθεί και καλύπτουν το σύνολο των στοχεύσεων ενός σύγχρονου κράτους.
Ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, πέραν των όσων μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει.
Και επειδή πολλές φορές η μνήμη εξασθενίζει ή επικαλύπτεται από γεγονότα της επικαιρότητας, άλλα σημαντικά και άλλα ασήμαντα, θα ήθελα να υπενθυμίσω, ενδεικτικά και μόνο, μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει που ο λαός ανέμενε εδώ και δεκαετίες:
(i) Στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του εξορθολογισμού του αριθμού των δημοσίων ωφελημάτων και της καλύτερης στόχευσης τους.
(ii) Στην εκπαίδευση, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, την υιοθέτηση της εξέτασης των τετραμήνων και τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.
(iii) Στον τομέα του τουρισμού και ναυτιλίας, μέσω της δημιουργίας των αρμόδιων Υφυπουργείων.
(iv) Στην άμυνα, μέσω της πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών και την παράλληλη μείωση της θητείας των νέων μας.
(v) Στη γεωργία, με τη δημιουργία μητρώου αγροτών και την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης.
(vi) Στην υγεία, μέσω της εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(vii) Την υιοθέτηση νέας στεγαστικής πολιτικής.
(viii) Την ενοποίηση των Τμημάτων Φορολογίας.
(ix) Την κατάργηση κοστοβόρων Ημικρατικών Οργανισμών.
(x) Την εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης και ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους.
(xi) Την εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.
(xii) Την αναγνώριση και εξίσωση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τους εκ πατρογονίας και τη δημιουργία «Μητρώου Ιδιοκτητών Περιουσιών στα Κατεχόμενα».
(xiii) Την υιοθέτηση μέτρου υποχρεωτικής καταβολής άδειας πατρότητας.
Πέραν όμως των πιο πάνω, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,