11/7/19

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Μαρί

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Μαρί

Η 11η Ιουλίου του 2011 έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί, χάσαμε 13 πολύτιμες ζωές. Δεκατρείς νέους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να προτάξουν τη ζωή τους, προκειμένου να τιμήσουν το καθήκον τους, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
Με αισθήματα θλίψης και οδύνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους δεκατρείς αδικοχαμένους ήρωες, που θυσιάστηκαν εδώ, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις. Φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’ αυτό οφείλουμε να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους.
Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων, οι δικοί σας άνθρωποι, δεν δίστασαν να δώσουν ως αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή, δίνοντας σας το δικαίωμα να αισθάνεστε περήφανοι.
Η έκρηξη στο Μαρί, πέρα από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια της χώρας μας. Έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα προκάλεσε τεράστιο πλήγμα την ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.
Οκτώ χρόνια μετά, οι πολίτες ξέρουν σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι θεσμοί αποφάσισαν και η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα. Εκτός από το συγγνώμη της Πολιτείας, δίδεται η υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου ποτέ στο μέλλον να μη ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες.
Το χρέος μας προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται κάτω από συνθήκες ασφάλειας.
Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.
Ως Κυβέρνηση, θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.
Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει σήμερα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας με όσα μέσα μας παρέχει το διεθνές δίκαιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην ευρωπαϊκή οικογένεια η οποία έσπευσε να καταδικάσει τις επιχειρούμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας. Μόλις πρόσφατα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ  Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Η απόφαση των 28 ηγετών των κρατών μελών, οι οποίοι αποδέχτηκαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, ελπίζουμε ότι θα συνετίσει την Τουρκία. Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των μέτρων που θα ληφθούν.
Παρά το γεγονός ότι η ρητορική, αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας, δείχνουν να μην επηρεάζεται από τα όσα της καταλογίζει η διεθνής κοινότητα, εκφράζουμε την ελπίδα, σύντομα η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιληφθεί πως η διαρκής αντιπαράθεση πλήττει εξίσου τα συμφέροντα και της ίδιας της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας, καθώς και στα χωρικά μας ύδατα, δεν επιτρέπει με διάφορα προσκόμματα ούτε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Από τον Ιούλιο του 2017 που η Τουρκία οδήγησε στην αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη και επίμονα επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Προς τούτο έχει αποστείλει σειρά επιστολών στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον κ. Γκουτέρες, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών.
Προς απόδειξη των προθέσεων του ο Πρόεδρος έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα και για τις νέες ιδέες που ο ίδιος άλλωστε ζήτησε. Ιδέες που εντάσσονται και δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα που εγείρονται από το ίδιο το πλαίσιο του κ. Γκουτέρες, το οποίο η πλευρά μας θεωρεί ως τη βάση για τις επόμενες διαπραγματεύσεις που ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσουν.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρης της κοινωνίας της Κύπρου, να εκφράσω στους συγγενείς των ηρώων μας, την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την προσφορά τους. Η μνήμη τους άσβεστη, θα καθοδηγεί το δρόμο της τιμής που πρέπει να ακολουθούμε.
Αιωνία ας είναι η μνήμη των δεκατριών ηρώων της τραγωδίας στο Μαρί.