5/6/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή τιμητικών διακρίσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Προσθήκη λεζάντας
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή τιμητικών διακρίσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως αυτή καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να τιμάται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου.
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής, η οποία φέτος επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανάγκη μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη συνειδητοποίηση σε διεθνές επίπεδο των οξύτατων περιβαλλοντικών προβλημάτων και ευκαιρία για κάθε  πολίτη ξεχωριστά να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω και να δραστηριοποιηθεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το φαινόμενο της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη, την εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, τη λειψυδρία, τους καύσωνες και την απώλεια της βιοποικιλότητας, ως μέρος των δυσμενών και συνεχώς αυξανόμενων επιπτώσεων της ρύπανσης του περιβάλλοντος, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης.
Κρισιμότητα, η οποία καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων και την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή και στη βάση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, της μεθοδευμένης αντίδρασης, αλλά και της πρόθεσης μας για την καλλιέργεια της ανάλογης περιβαλλοντικής συνείδησης, διαμορφώσαμε μία συνεκτική περιβαλλοντική πολιτική στο πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων και εθνικών στρατηγικών που έχουν εκπονηθεί.
Προτεραιότητα της πολιτικής αυτής αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Υπό το πρίσμα αυτό και, μεταξύ άλλων, αναφέρω ότι:
●         Επικυρώσαμε τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
●         Ολοκληρώσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
●         Επικαιροποιήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ερημοποίηση.
●         Ολοκληρώνουμε τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, εστιάζοντας στην ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, καθώς και όλων των δασικών περιοχών.
●         Προχωρούμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως και με την αναβάθμιση άλλων δασικών πάρκων του τόπου μας.
●         Αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με τον σχεδιασμό προγραμμάτων και συστημάτων, όπως μεταξύ άλλων αυτών της «διαλογής στην πηγή» και το «πληρώνω όσα πετώ».
Αξίζει να σημειώσω ότι με το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χώρων ταφής αποβλήτων στο Βατί και τον Κοτσιάτη, που δέχονταν ποσότητες στερεών υλικών αποβλήτων για τριάντα και πλέον χρόνια, προχωρήσαμε σε ένα οριστικό διακανονισμό της καταδικαστικής απόφασης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδόθηκε το 2013.
●         Συνεχίζουμε εντατικά τις επιστημονικές έρευνες ολοκληρωμένης αποτύπωσης του θαλάσσιου και του χερσαίου οικοσυστήματός.
●         Δημιουργήσαμε και ενδυναμώσαμε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Σήμερα εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το δεκαετές πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με κόστος μισού δις. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Πέραν των δράσεων που αναπτύσσουμε σε τοπικό επίπεδο, αξίζει να σημειώσω ότι ως χώρα συμμετέχουμε ενεργά στον εποικοδομητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό, έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το πρώτο προσχέδιο του Εθνικού μας Σχεδίου αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού για τη «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης» που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλόγως, έχουμε ήδη εντάξει στο ενεργειακό μας ισοζύγιο την «καθαρή πράσινη ενέργεια», προωθώντας την ίδια στιγμή την «πράσινη οικονομία» στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων που διαμορφώνουν και ενθαρρύνουν τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πέραν τούτων, αναφέρω τη φιλόδοξη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει ως Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία, σε συνεργασία με γειτονικές μας χώρες, ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο στοχεύει στη διαχείριση των περιβαλλοντικών και μη κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Προς υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα ήθελα να αναφέρω πως προχώρησα ήδη στον διορισμό του καθηγητή Κώστα Παπανικόλα ως συντονιστή της όλης προσπάθειας που καταβάλλουμε και με πρωτοβουλία του κ. Παπανικόλα είχαμε μια πρώτη επαφή με τον καθηγητή κ. Τζέφρι Σακς, ο οποίος μέχρι πέρσι ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προωθήσαμε την πρωτοβουλία κατά τις συναντήσεις μας πού είχαμε στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει σε διμερές και τριμερές επίπεδο με χώρες της γύρω περιοχής.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο μελέτης στην Κύπρο που μέσα από την επιστημοσύνη να εισηγείται συγκεκριμένες πολιτικές ώστε υλοποιώντας τις να μειώσουμε τους κινδύνους λόγω του γεγονότος ότι από όλο τον πλανήτη οι χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Επίτροπο Περιβάλλοντος για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, ως επίσης και να τονίσω πως θεωρώ ως καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμβολή του επιστημονικού και ακαδημαϊκού δυναμικού του τόπου μας.
Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που τιμούμε σήμερα δέκα επιστήμονες και ακαδημαϊκούς του τόπου μας, οι οποίοι με τις γνώσεις και την τεχνογνωσία  τους, στηρίζουν την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Θα ήθελα επομένως να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας σε όλους τους τιμώμενους, και όχι μόνο, για τη σπουδαία παραδειγματική προσφορά τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.
Η σημερινή τιμή στο πρόσωπό σας εκφράζει την αναγνώριση και την εκτίμηση της συνολικής δράσης που αναπτύσσει ο καθένας στον τομέα του, θέτοντας τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα προς όφελος της ανθρωπότητας.
Έχοντας την πεποίθηση ότι οι παγκόσμιες μέρες αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό και ανάληψη περαιτέρω ευθυνών, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάντοτε σε στενότατη συνεργασία και συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την απρόσκοπτη εφαρμογή των στρατηγικών μας σχεδιασμών, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων και την αειφόρο ανάπτυξη.