25/6/18

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή εγκαινίων του εθνικού CSIRT

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή εγκαινίων του εθνικού CSIRT

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στην τελετή εγκαινίων του εθνικού CSIRT (Computer Security Incident Response Team), της Εθνικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων.
Η οικονομία, το εμπόριο αλλά και η ίδια η κοινωνία μάς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές υποδομές και το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η δημιουργία ενός ασφαλούς και ανθεκτικού κυβερνοχώρου να αποτελεί πλέον μείζον θέμα εθνικού ενδιαφέροντος. Το ασφαλές περιβάλλον σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των πολιτών στον νέο ψηφιακό κόσμο, θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις ενίσχυσης και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2013, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για βελτίωση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο, με την ανάπτυξη και την υλοποίηση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με συντονιστή το ΓΕΡΗΕΤ. Η πρόσφατη σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του εθνικού CSIRT κάτω από τον Επίτροπο Επικοινωνιών, έρχονται να ενισχύσουν ουσιαστικότερα τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών του κράτους και την ασφαλή λειτουργία των επικοινωνιών και των συστημάτων πληροφοριών, προς όφελος όλων των πολιτών και της οικονομίας της χώρας μας.
Η σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας θα καλύψει τις εξειδικευμένες ρυθμιστικές και οργανωτικές ανάγκες στα θέματα ψηφιακής ασφάλειας των φορέων κρίσιμων υποδομών πληροφοριών που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Υγείας, της Υδατοπρομήθειας, του Χρηματοσπιστωτικού τομέα, καθώς και του τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ψηφιακών Υπηρεσιών, στην Κύπρο.
Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας έχει ως στόχο την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας NIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υιοθέτηση μέτρων για ένα υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών στους τομείς αυτούς και την υποστήριξη των εμπλεκομένων για την εφαρμογή τους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η Αρχή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά χωρίς τη λειτουργία του τεχνικού και επιχειρησιακού βραχίονά της, που είναι το εθνικό CSIRT. Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί η ομάδα CSIRT-CY, η οποία μετρά πια οχτώ μήνες παρουσίας στον χώρο, και η οποία έχει ως μόνιμη εντολή την πρόληψη αλλά και τον συντονισμό των δράσεων και ενεργειών για διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας. Το εθνικό CSIRT με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, την αιχμή του δόρατος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν, με έμφαση στις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών του κράτους.
Το Υπουργείο μας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη λειτουργία του θεσμού του εθνικού CSIRT, ο οποίος ενισχύει την πρόληψη και την ετοιμότητα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση συμβάντων που δυνητικά μπορούν να πλήξουν τη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και ευρύτερα την κοινωνικοοικονομική ζωή των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι,
Πιστεύω ότι πλέον έχουν αλλάξει πολλά στην Κύπρο σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.  Κατανοούμε πλέον το πόσο εξαρτημένες είναι, άμεσα ή έμμεσα, πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής από τα συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών. Εμείς, με τη σειρά μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ως κράτος πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αναπτυχθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να επιτύχουμε τους ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η λειτουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του εθνικού CSIRT, που αποτελεί ορόσημο για την αναβάθμιση των επιπέδων ψηφιακής ασφάλειας στη χώρα μας. Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του νέου οργανισμού.
Σας ευχαριστώ.