27/6/18

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΣΕ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΣΕ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, η οποία θα αναδείξει τα νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής τα οποία είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα εργαστούν με ζήλο και αποφασιστικότητα προς επίτευξη των στόχων του εθελοντικού κινήματος. Ταυτόχρονα θα ήταν παράληψή μου να μην συγχαρώ τα μέλη της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής για το πολύ σημαντικό έργο που επιτέλεσαν.
Δεδομένης της παρουσίας όλων των οργανώσεων μελών σας, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον κάθε εθελοντή και εθελόντρια που βρίσκεται σήμερα εδώ, προσδίδοντας αξία στον καθένα σας ξεχωριστά, για την ανιδιοτελή προσφορά σας στον συνάνθρωπο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα. Οι ενέργειες και πράξεις σας προσδίδουν μια ιδιαίτερη αξία και σημασία στην έννοια της προσφοράς.
Η εθελοντική προσφορά ήταν και θα είναι πάντοτε μια υποδειγματική και αξιόλογη πράξη,  η οποία αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το εθελοντικό κίνημα συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και άλλων πολλών αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και η προσφορά του είναι πολύτιμη. Αναγνωρίζοντας αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια, τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2017, συνολικά 241 προγράμματα  έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους  καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €7.500.000.
Τα προγράμματα αυτά εξυπηρέτησαν άτομα τρίτης ηλικίας παρέχοντας τους ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και απασχόληση, φρόντισαν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας σε ώρες που οι γονείς τους έπρεπε να βρίσκονται στην εργασία τους, έδωσαν στέγη σε άτομα με αναπηρίες, εξυπηρέτησαν ευάλωτα άτομα,  προστάτευσαν οικογένειες και υποστήριξαν πολλές άλλες δράσεις.  Για το 2018, η αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων είναι σε εξέλιξη και όπως ήδη γνωρίζετε οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2018.
Είναι πεποίθησή μας ότι η κοινωνία των πολιτών, μπορεί να προσφέρει πολλά, ειδικά όταν είναι ανεπτυγμένη και οργανωμένη σε τοπικό επίπεδο. Για το Υπουργείο μας θα είστε πάντοτε σημαντικοί συνεργάτες με τους οποίους θα συμπορευόμαστε με σκοπό τον εντοπισμό κοινωνικών αναγκών και εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους. Ως εκ τούτου, θα ήθελα ξανά να σας διαβεβαιώσω ότι, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη προς τους οργανωμένους φορείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας καθώς και στη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πολιτών.
Εύχομαι κάθε καλό και καλή συνέχεια στο έργο σας.