26/3/18

Παρουσίαση των ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων της Πρωτοβουλίας «Πρασινίζουμε την Κύπρο»

Παρουσίαση των ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων της Πρωτοβουλίας «Πρασινίζουμε την Κύπρο»

Οι ιδρυτές και διαχειριστές της Πρωτοβουλίας «Πρασινίζουμε την Κύπρο», που είναι: οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, το Τμήμα Δασών, η Ένωση Κοινοτήτων και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου που έχει αναλάβει και το  βάρος της εκτελεστικής υλοποίησης των στόχων της Πρωτοβουλίας, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, παρουσίασαν  τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας από την ημερομηνία έναρξής της μέχρι σήμερα, καθώς και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων προστασίας και διατήρησης της φύσης, για τη χρονική περίοδο Μάρτιος 2018-Μάρτιος 2019.
Η Πρωτοβουλία «Πρασινίζουμε την Κύπρο» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016, μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Αργάκα και στην Σολέα, με σκοπό  την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της έντονης διάθεσης από πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρίες/οργανισμούς για προσφορά εθελοντικής εργασίας και/ή οικονομική στήριξη, με στόχο την περιβαλλοντική διαχείριση και  αποκατάσταση των καμένων περιοχών αλλά και άλλες δράσεις διατήρησης της φύσης.
Στη διάσκεψη Τύπου η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε τη σημασία των δενδροφυτεύσεων με είδη κατάλληλα ανά περιοχή, καθώς και των έργων διατήρησης της φύσης ως μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Παναγιώτου «καθώς η μέση χερσαία και θαλάσσια θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη σημειώνει άνοδο, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες θα συμβαίνουν πιο συχνά. Οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών γίνονται όλο και πιο σοβαρές και θίγουν σημαντικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία.
Η Κύπρος ως μεσογειακό νησιώτικο κράτος έχει ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές και ειδικά σε ζητήματα νερού, διάβρωσης ακτών, υποδομών και τουρισμού. Επίσης, ο κίνδυνος για πυρκαγιές λόγω ξηρασίας αυξάνεται. Ως εκ τούτου, η σημασία της Πρωτοβουλίας «Πρασινίζουμε την Κύπρο» είναι πολύ σημαντική, αφού μέσα από τη συνέργια κράτους, ιδιωτικού τομέα, τοπικών Αρχών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντών εργαζόμαστε με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, της φύσης και του πολιτισμού».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκης ανέφερε πως «η ανάγκη καλύτερου συντονισμού  για πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν ως στόχο να  ενισχύσουν το πράσινο και να ενδυναμώσουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα να γεννηθεί η πρωτοβουλία ‘Πρασινίζω την Κύπρο’.
 Ένα χρόνο μετά, η πρωτοβουλία αυτή κατάφερε να συντονίσει  χορηγούς, οργανωμένους  φορείς και εθελοντές. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεπεράσουμε την κάλυψη των καμένων περιοχών στα θέματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος  στην Σολέα και στην Αργάκα και να συνεχίσουμε με άλλες περιοχές και κοινότητες.
Η συμμετοχή εθελοντών πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ήταν σημαντική σε αυτή την προσπάθεια. Η κοινωνία των πολιτών ήταν βασικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια αποκατάστασης καμένων περιοχών καθώς σημαντική ήταν και η συνεισφορά εταιρειών και επιχειρήσεων, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Καλούμε όλους πολίτες, οργανωμένα σύνολα, ιδιώτες να συνεχίσουμε αυτή τη συμμαχία εναντία στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να κερδίσουμε».
Εκ μέρους της  Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου η κα Άντρη Αγαθοκλέους δήλωσε ότι η πανίδα, η χλωρίδα και τα δάση μας, που συμπεριλαμβάνουν αιωνόβια αλλά και διατηρητέα δέντρα και αποτελούν μέρος των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπαίθρου, δέχτηκαν καταστροφικά πλήγματα από πυρκαγιές και άλλες αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες. Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες τόσο των τοπικών Αρχών όσον και των κατοίκων των κοινοτήτων, γιατί, πραγματικά, είδαν και ένιωσαν το όφελος από τις δράσεις που ανέπτυξε αυτό το χρονικό διάστημα η Πρωτοβουλία και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι στον μελλοντικό προγραμματισμό έχουν ενταχθεί στοχευμένες δράσεις για μικρές, φτωχές και απομακρυσμένες κοινότητες.
O Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είπε πως «το πόσο ορθή ήταν η απόφασή μας για ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας, καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο από το σημαντικό έργο που έχει επιτελεσθεί μέχρι σήμερα και από το τεράστιο πεδίο δράσης που υπάρχει μπροστά μας. Η συμβολή της Πρωτοβουλίας είναι πολύ  σημαντική στην προαγωγή του εθελοντισμού και των ευκαιριών ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν ξέρω με πόσες ώρες διαλέξεων και με πόσα φυλλάδια αντιστοιχεί το βίωμα από ένα μικρό παιδί όταν φυτέψει ένα δεντράκι».
Αναφερόμενος ειδικά στα δάση και στην επισήμανση πως είναι ένα από τα κύρια και βασικά οικοσυστήματα τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσει η ζωή στον πλανήτη μας,διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Δασών θα καταβάλει  κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει στο δύσκολο έργο για τη διατήρησή τους.
Εκ μέρους του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου ο κ. Τάκης Τσιντίδης παρουσίασε τα πεπραγμένα για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 – Μαρτίου 2018 και ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσεων μέχρι τον Μάρτιο 2019.