13/11/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με μέλη της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων και της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με μέλη της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων και της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με μέλη της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων και της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κουγιάλης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους ποιμνιοτρόφους και τους ανθρώπους που έχουν υποβάλει την αίτηση για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ο Πρόεδρος έχει κάνει μια ενημέρωση γενικά με την πορεία του φακέλου μέχρι σήμερα, έχει διαβεβαιώσει τους ποιμνιοτρόφους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αποσυρθεί ο φάκελος που έχει κατατεθεί για κατοχύρωση του χαλουμιού και έχει εξηγήσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής, και υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να κατοχυρωθεί το χαλούμι το συντομότερο δυνατόν, και εννοώ πριν εκπνεύσει αυτή η θητεία του Προέδρου.

Προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο. Έχουμε ξεπεράσει όλα τα τεχνικά εμπόδια που υπήρχαν, έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή όλες οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από ξένα κράτη και αυτή τη στιγμή εκείνο που απομένει είναι εκείνο που είπε ο Πρόεδρος, δηλαδή να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής, το οποίο θα επιτρέψει την εμπορία του πιστοποιημένου χαλουμιού από τους Τουρκοκύπριους με νόμιμο τρόπο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα είναι πολιτικό, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν ξέρω αν το θέμα είναι πολιτικό, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω πολιτικό. Εκείνο που αντιμετωπίζουμε σήμερα, και θεωρώ ότι είναι πρόβλημα, είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ανοίξει ο κανονισμός της πράσινης γραμμής και να εμπορεύονται το χαλούμι, όχι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και νομοθεσίες. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, και αυτό είναι που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «εμείς απαιτούμε ότι με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο η έλευση του πιστοποιημένου προϊόντος, του “ΠΟΠ” χαλουμιού και όχι του οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ζωικής παραγωγής ή γαλακτοκομικού προϊόντος. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Ερωτηθείς για το ποιος θα πιστοποιεί τα χαλούμια των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «η πιστοποίηση και οι έλεγχοι θα γίνονται από τον διεθνή οίκο VERITAS. Έχουμε συμφωνήσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, και μάλιστα για να είμαστε δίκαιοι με όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, με όλους τους γαλακτοπαραγωγούς και με τη βιομηχανία, η ίδια η εταιρεία θα ασκεί τον έλεγχο και στις κατεχόμενες περιοχές και στις περιοχές που ελέγχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, θα εφαρμόζεται ομοιόμορφα το πρότυπο και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην πιστοποίηση και τα θέματα της Υγείας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνομιλούμε με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, ο οποίος είναι ένας αναγνωρισμένος οργανισμός από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν είναι εμείς που μιλούμε με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, είναι η Επιτροπή και είναι ένας αναγνωρισμένος οργανισμός, γιατί έχει ιδρυθεί πριν από την εισβολή και γενικά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επαφή».

Ερωτηθείς ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε την Επιτροπή για την ορθότητα των θέσεων μας και εκείνο είναι που θα επιχειρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα.
Θέλουμε να υποδείξουμε στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανοίξει ο κανονισμός. Αυτό είναι που θα επιχειρήσουμε, αυτό είναι που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Σύνδεσμο Ποιμνιοτρόφων σήμερα».

Σε ερώτηση πώς θα ενεργήσει ο Πρόεδρος, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει άμεσα τις επαφές του με την Επιτροπή. Θα αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ στις επόμενες ημέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να δει τον κ. Γιούνκερ μέσα Δεκεμβρίου που υπάρχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι εκεί θα προσπαθήσει να μεταπείσει την Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν είναι αρκετές οι ποσότητες γάλακτος, ο κ. Υπουργός είπε: «Θεωρώ - και οι αριθμοί αυτό δείχνουν - ότι οι ποσότητες του αιγινού και πρόβειου γάλακτος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Περίπου 10 εκ. λίτρα καταλήγουν όλα στη βιομηχανία και αυτό οφείλεται στη συνδεδεμένη επιδότηση που δίνει το κράτος στους γαλακτοπαραγωγούς. Και υπάρχει περίπου 25% αύξηση των ποσοτήτων που διατίθεντο στη βιομηχανία το 2013. Θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν και οι εγκρίσεις για το επενδυτικό μας μέτρο. Περίπου 50-55 νέες μονάδες αιγοπροβατοτροφίας θα εγκατασταθούν στην Κύπρο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο ζωικός πληθυσμός θα αυξηθεί περίπου κατά 35,000 ζώα και αυτό θα δώσει κι άλλες σημαντικές ποσότητες γάλακτος.

Ταυτόχρονα λειτουργούμε και αρκετά μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητα των ζώων μας. Έχουμε πει ότι τα ζώα μας δεν παράγουν τις ποσότητες που λογικά θα έπρεπε να παράγουν και αυτό κυρίως οφείλετο στην οικονομική κρίση, στις χαμηλές τιμές του αιγινού και πρόβειου γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Παρέχουμε ένα μέτρο για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και θεωρώ ότι σιγά-σιγά αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και αυτό το πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα αύξησης του αριθμού των ζώων, ο κ. Κουγιάλης είπε «σε δύο χρόνια».