12/9/11

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο μνημόσυνο του μόνιμου Επιλοχία Αντώνη Ρωσσίδη, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς

11/09/2011





Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την καταραμένη εκείνη ημέρα που ο Αντώνης Ρωσσίδης έχασε τη ζωή του σε ατύχημα που σημειώθηκε σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Ήταν μόνο εικοσιεπτά χρόνων στο άνθος της ηλικίας του.

Ο Αντώνης Ρωσσίδης γεννήθηκε εδώ στην Πόλη Χρυσοχούς στις 22 Δεκεμβρίου 1974, σε περίοδο δηλαδή που ακόμη οι φλόγες από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στη χώρα μας μαίνονταν. Είναι παιδί του Φοίβου και της Νάσως Ρωσσίδου οι οποίοι μεγάλωσαν με πολλή φροντίδα μια πολύτεκνη οικογένεια.

Ο Αντώνης Ρωσσίδης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς και στη συνέχεια στην Τεχνική Σχολή στο Τμήμα ξενοδοχειακών. Μετά την αποφοίτηση του από την Τεχνική Σχολή υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό. Με την αποστράτευσή του ο Αντώνης προσελήφθη και υπηρέτησε ως ΕΠΥ με τον βαθμό του μόνιμου Επιλοχία στο Πεζικό. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σε βολές βαρέων όπλων της Εθνικής Φρουράς σε ένα τραγικό ατύχημα έχασε τη ζωή του.

Είναι πραγματικά σκληρό σε καιρό ειρήνης να χάνονται νέα παιδιά στον βωμό της προσπάθειας για να έχουμε μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά και ένα εκπαιδευμένο δυναμικό έτοιμο να αντεπεξέλθει με επάρκεια στο καθήκον. Και το καθήκον, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, με τον κατοχικό στρατό να βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, είναι δύσκολο και διαρκές.

Οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας καλούνται μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αποτελέσουν αποτρεπτική δύναμη, να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας πολλά ήταν τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους το 1974. Απώλειες, όμως, δυστυχώς είχε η Εθνική Φρουρά και στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, στο πεδίο των ασκήσεων ή την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος σε ατυχήματα που επισυνέβησαν. Ένας εξ’ αυτών και ο Αντώνης Ρωσσίδης του οποίου τη μνήμη αιωνίως θα τιμούμε, γιατί δίνοντας τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος την έδωσε για την πατρίδα. Και όσοι δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα, τους πρέπει κάθε τιμή.

Για τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς επιβάλλεται να γίνονται ασκήσεις. Μέσα από την καλή και διαρκή εκπαίδευση διασφαλίζεται ότι, όταν χρειαστεί η Εθνική Φρουρά θα μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο και την αποστολή της. Είναι μέσα από τη συνεχή προσπάθεια που διορθώνονται οι όποιες αδυναμίες και τα όποια κακώς έχοντα υπάρχουν στη λειτουργία της.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Οι ώρες που η χώρα μας διέρχεται είναι δύσκολες. Από τη μια είναι τα κατοχικά στρατεύματα που αποτελούν διαρκή κίνδυνο. Έναν κίνδυνο τον οποίο προσπαθούμε να εξαλείψουμε με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό μας και θα καθιστά την ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς στρατούς και οπλικά συστήματα.

Ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμη επιτευχθεί παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από το 1974. Η Τουρκία επενδύει στην άγονη παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα, αρνείται να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανεξαρτήτως, όμως, των δυσκολιών εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για επίτευξη λύσης, γιατί μόνο με τη λύση και την επανένωση θα υπάρξουν συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και μόνιμης ειρήνης.

Παρά τις δυσκολίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανοίξει ο δρόμος προς μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εντείνει την πολιτική της για πρόκληση συνθηκών ανωμαλίας και έντασης στην περιοχή. Με αφορμή τη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στα όρια της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί. Με την όλη συμπεριφορά και στάση της η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι’ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Για την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτές οι ενέργειες βρίσκουν ανταπόκριση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις θετικές αντιδράσεις σημαντικών χωρών αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με ανακοινώσεις τους καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων είναι ένα από αυτά.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ενώπιον της πατρίδας μας εγείρονται πολλές προκλήσεις. Οι στιγμές είναι δύσκολες. Είναι αυτές οι στιγμές που επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα στον τόπο. Είναι αυτές οι στιγμές που επιβάλλουν τη μέγιστη σύνεση και συναίνεση. Στο φόντο των απειλών της Τουρκίας και της ολοένα εντεινόμενης προκλητικότητάς της, καμιά θέση δεν έχουν οι πολιτικές, οι κομματικές και οι εκλογικές σκοπιμότητες. Η πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να προωθεί διεθνώς αρνητικά μηνύματα για την Κύπρο. Ενωμένοι επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ενωμένοι επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Έτσι θα δικαιώσουμε τους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Έτσι, θα δικαιωθούν οι θυσίες των παλικαριών μας που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ανάμεσα σ’ αυτές θα δικαιωθεί και η θυσία του Αντώνη Ρωσσίδη.

Αγαπητέ μας Αντώνη, η εκτίμηση και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Αιωνία σου η μνήμη.