13/11/17

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, η Στρατηγική Επικοινωνία και η υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας. Για το τελευταίο θέμα συμμετείχε και ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης σε κοινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Σε παρέμβασή του για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά σε αδυναμία των αφρικανικών κρατών να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φυσικού τους πλούτου. Αυτό οφείλεται, σημείωσε, σε δομικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, κάτι που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία φαύλου κύκλου βίας, πολιτικής αστάθειας, διαφθοράς κλπ. Τόνισε την ανάγκη, όπως, η ΕΕ συνεργαστεί με τους αφρικανικούς εταίρους ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, και τόνισε ότι αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, με καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην ΕΕ και κράτη της Αφρικής. Αναφορά έκανε, επίσης, στη σημασία της αναπαραγωγικής υγείας, που επηρεάζει άμεσα το δημογραφικό και που κατ’ επέκταση συνδέεται άμεσα και με το μεταναστευτικό.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ζήτημα της Στρατηγικής Επικοινωνίας, ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε το έργο που επιτελεί η ομάδα East Stratcom, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για γεωγραφική ισορροπία και ενίσχυση της νότιας ομάδας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις εσωτερικές διαστάσεις της επικοινωνίας, για να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση και δυσπιστία των κοινωνιών μας έναντι της ΕΕ, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ που πρότειναν κάποιοι εταίροι, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί σκληρή δύναμη ενώ η ΕΕ ήπια. Τέλος, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που μοιράζονται τις αρχές της ΕΕ.

Στο πλαίσιο εργασιών του Συμβουλίου υπεγράφη επίσης η Κοινή Ειδοποίηση από τα κράτη μέλη που θα συμμετάσχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), εκ των οποίων και η Κύπρος. Την Κοινή Ειδοποίηση, εκ μέρους της Κύπρου, συνυπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η αμυντική συνεργασία των κρατών μελών αναπτύσσεται και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την PESCO. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει σε αυτό το πρόγραμμα με τη βελτίωση της ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ένωσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανάλυσης των υβριδικών απειλών μαζί με το ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάζει αποκλειστικώς αυτόνομα κάποιες υβριδικές απειλές που προέρχονται από κράτη του νότου. Διερωτήθηκε εάν η απειλή του κ. Ερντογάν, ότι αν δεν του δοθούν αυτά που ζητά θα εξαπολύσει κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, είναι υβριδική απειλή και συνεπώς πώς θα κρίνει η Τουρκία τον εαυτό της.

Τέλος, σε κοινό γεύμα εργασίας Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας της ΕΕ συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί το δεύτερο χρόνο υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας. Ακολούθως, στη Σύνοδο υιοθετήθηκαν συμπεράσματα για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στους Τομείς Ασφάλειας και Άμυνας.