27/6/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick



Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, που αποτελεί κορυφαία στιγμή για κάθε σπουδαστή καθώς με την απόκτηση του πτυχίου του, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος της ζωής του. Με την αποψινή εκδήλωση επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, αναδεικνύεται όμως ταυτόχρονα και το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, του οποίου οι πρακτικές θέτουν στο επίκεντρο τον φοιτητή, την ακαδημαϊκή του πρόοδο και την επαγγελματική του επιτυχία. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Πανεπιστήμιο έχει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ποιότητας των προγραμμάτων που προσφέρει, που διασφαλίζεται μέσα από το ιδιαίτερα προσοντούχο προσωπικό που διαθέτει, τις υποδομές που έχει αναπτύξει και τις διαδικασίες που υιοθετεί. Τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, πέραν από το γεγονός ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, είναι σχεδιασμένα με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.

Το Πανεπιστήμιο διακρίνεται για την ευρεία συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία εξασφαλίζει μέσα σε ένα εντόνως ανταγωνιστικό περιβάλλον και μέσω τούς συνεισφέρει έμπρακτα στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης εκ μέρους του Πανεπιστημίου, η ανάπτυξη στρατηγικής φύσεως συνεργασιών με σημαντικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνούς ακτινοβολίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει και στηρίζει τη δράση τόσο του Πανεπιστημίου Frederick όσο και άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναγνωρίζοντας ότι εξυπηρετούν τον στρατηγικό μας στόχο όπως η Κύπρος καταστεί διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και σημαντικές πολιτικές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα από την πολιτεία.
Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσω πως η οικοδόμηση δυναμικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που οφείλουμε να αναδείξουμε. Το μείζον, είναι να επιτύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και μόνο έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, οι σημερινοί μας απόφοιτοι όσα αποκόμισαν από τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ευχάριστο το γεγονός πως η χώρα μας, μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, βρίσκεται πια σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, ακολουθώντας ρυθμούς που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτρέψτε μου ολοκληρώνοντας να απευθύνω δυο λόγια στους τιμώμενους της αποψινής βραδιάς.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Αυτή η βραδιά θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας γιατί σήμερα, ως πτυχιούχοι επιστήμονες, θα μπορείτε να αντικρύσετε το μέλλον σας, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα προσόντα για να αντιμετωπίσετε το μέλλον σας.

Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα με πόσο κόπο, θυσίες και αγωνίες, καταφέρατε να φτάσετε σε αυτή τη στιγμή που –είμαι βέβαιος- θα την θυμάστε σε όλη σας τη ζωή.

Αυτό που πετύχατε είναι δικό σας επίτευγμα για το οποίο εμείς, η πολιτεία, το πανεπιστήμιο σας, η οικογένεια σας, οι καθηγητές σας και η κοινωνία εν γένει, είμαστε υπερήφανοι.

Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, γιατί βλέπουμε στο πρόσωπό σας μία νέα γενιά επιστημόνων, ικανών και εξοπλισμένων με τα καλύτερα εφόδια, για να διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον εαυτό τους και για τον τόπο μας.

Η δική μου έκκληση είναι να επιδιώκετε διαρκώς να επιτυγχάνετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την αφοσίωση και τον ζήλο που επιδείξατε, ώστε να πετύχετε τον στόχο σας και να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματα της ζωής σας.