27/6/17

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή αποφοίτησης του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή αποφοίτησης του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου




«Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, 100 χρόνια προσφοράς παιδείας και πολιτισμού»

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός ότι και φέτος παρευρίσκομαι μαζί σας στην τελετή αποφοίτησης του Εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, εκπροσωπώντας την Πολιτεία και προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Τιμή, αλλά και χαρά, βλέποντας τα πρόσωπα γνωστών και φίλων, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, καθώς και των παιδιών των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, σε μια εκδήλωση που δεν είναι απλώς η τελική γιορτή του Γυμνασίου για τη σχολική χρονιά 2016-2017, αλλά μια εκδήλωση που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια προσφοράς παιδείας και πολιτισμού του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

Σε μια τέτοια εκδήλωση, οφείλουμε, πρώτα απ’ όλα, να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα που, ενεργώντας εκ μέρους της Εκκλησίας ως καθοδηγητικός φάρος του λαού και θεματοφύλακας των πόθων και των οραματισμών του, έλαβε στις 15 Αυγούστου 1917 την ιστορική απόφαση της ίδρυσης στο Ριζοκάρπασο Ανωτέρας Πρακτικής Σχολής, θεωρώντας ότι η παιδεία μπορεί να αποτελέσει ασφαλή βάση στην οποία να στηριχθεί η γενική ανάπτυξη του τόπου.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε τον πρέποντα σεβασμό και τη δέουσα εκτίμηση προς τον τότε αείμνηστο Οικονόμο της Μονής Ιωσήφ και τον τότε Πρόεδρο της Σχολικής Κοινοτικής Επιτροπείας Σολωμό Φαλά, που αποτέλεσαν την πρώτη Επιτροπή της Σχολής, στον πρώτο επίσης Διευθυντή της Μιχαήλ Κουννά και σε όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς της Σχολής που ακολούθησαν και πρόσφεραν στη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους προς το οικοδόμημα της παιδείας και γενικότερα προς τον τόπο.

Μακρά και λαμπρά η ιστορία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Με τις δυσκολίες και όλα τα προβλήματα από την ίδρυσή του και μετά, τους κόπους και τις θυσίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, την αδιάλειπτη προσφορά τους στους αγώνες του λαού μας και την επιμονή, το κουράγιο και τις αντοχές τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε από το 1974 και μετά, το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου έχει αναχθεί σήμερα σε πραγματικό σύμβολο του αγώνα για διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, όπως και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαού μας σε καιρούς δύσκολους και πολύ χαλεπούς.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση και τον θαυμασμό μας προς το σύνολο των εγκλωβισμένων μας, οι οποίοι, υπομένοντας με καρτερία τα προβλήματα της κατοχής, παραμένουν ριζωμένοι στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους, αναμένοντας τη μέρα που θα σημάνει την επανένωση της πατρίδας μας και την είσοδό μας σε μια νέα εποχή που θα υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους κατοίκους της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε ακατάπαυστα, προσδοκώντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις που αναμένουμε, προκειμένου να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία θα μετατρέψει την πατρίδα μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και κοινής ευημερίας, μακριά από τα πάθη και τα προβλήματα του παρελθόντος.

Αυτό το χρέος έχουμε ειδικά προς τις νεότερες γενιές που επιζητούν να γευθούν τα αγαθά της μόρφωσης και γενικά της παιδείας τους σε έναν τόπο, στον οποίο θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν οι έχθρες και τα μίση, όπως και οι επιβουλές, οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα τρίτων που μαζί συνέβαλαν στην κατάσταση πραγμάτων που σήμερα επιδιώκουμε να τερματίσουμε.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου που, ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, υπομένουν με καρτερία τα προβλήματα και τις στερήσεις παραμένοντας ακρίτες στη γη των προγόνων τους. Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τους δύο μαθητές που αποφοιτούν σήμερα τον Μάριο Μιχάηλου και τον Στέλιο Σώτου.

Αγαπητοί μου Μάριε και Στέλιο, σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εσάς. Αποφοιτάτε από ένα ιστορικό σχολείο. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πρόοδο και κάθε επιτυχία για ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.

Στα παιδιά που θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στις επόμενες τάξεις του σχολείου, εύχομαι να επιτύχουν στους στόχους τους και να πραγματώσουν τα όνειρά τους. Τους αξίζει σίγουρα αυτό και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά.

Συγχαίρω θερμά τη Διευθύντρια του σχολείου κα Αλεξία Κουλία Κουκότσικα και τους άλλους καθηγητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης, για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην αποστολή και το καθήκον τους. Το παράδειγμά τους είναι πραγματικά μοναδικό. Συγχαίρω επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας όπως επίσης και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Μεταφέροντας σε όλους τον θερμό χαιρετισμό και την αγάπη του Προέδρου της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να γίνω και σήμερα δέκτης των μηνυμάτων της εδώ παρουσίας σας και να τα μεταφέρω με αίσθημα τιμής και υπερηφάνειας και στους άλλους συμπατριώτες μας.

Εύχομαι κάθε καλό σε όλους.