3/10/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη. Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στο πώς οργανώνουμε τις επόμενες μέρες και βδομάδες της διαδικασίας, διότι αυτό που μάθαμε από τη συνάντηση στην Νέα Υόρκη είναι ότι οι δύο ηγέτες παρουσίασαν παρόμοια εικόνα στον ΓΓ του ΟΗΕ για το πού βρισκόμαστε, τι έχει επιτευχθεί και τι απομένει να γίνει και έχουν δεσμευτεί ξανά για τον ευγενή τους στόχο, για επίτευξη λύσης αν είναι δυνατόν στο τέλος αυτού του έτους».

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις των ηγετών τον Οκτώβριο θα εντατικοποιηθούν, «ώστε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε εκείνα τα θέματα στα οποία είμαστε κοντά, αλλά όπου υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, για να περάσουμε σε οτιδήποτε θα ακολουθήσει».

Ο κ. Eide ανέφερε ακόμη ότι στις προσεχείς συναντήσεις των ηγετών θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα και, στη συνέχεια, θα αρχίσει συζήτηση «θέματος με θέματος, για να κλείσουν, με στόχο να περάσει η συζήτηση στα σημαντικά θέματα του Εδαφικού και τελικά της Ασφάλειας κατά τρόπο κατάλληλο, είτε στην Κύπρο είτε αλλού, ως οι ηγέτες συμφωνήσουν.

Ερωτηθείς αν είναι σαφές πως το Εδαφικό δεν θα συζητηθεί με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, ο κ. Eide είπε ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε επίσης το Εδαφικό και πιθανόν προτού μπούμε την πλήρη συζήτηση για την Ασφάλεια. Αλλά τουλάχιστον η μια πλευρά, και πιστεύω όσο πάει και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε τη σωστή μεθοδολογία για αυτή τη συζήτηση, διότι αυτή η συζήτηση θα είναι κάπως διαφορετική από τις συζητήσεις για τη διακυβέρνηση. Εξάλλου, το θέμα των εδαφικών ανταλλαγών επηρεάζει τον απλό κόσμο κατά τρόπο κάπως διαφορετικό από ό,τι, για παράδειγμα, το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η άποψη για συζήτηση του Εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Eide είπε ότι εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν. Τόνισε, επίσης, ότι «η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες και από κανέναν άλλον, ούτε εμένα ούτε τον ΓΓ του ΟΗΕ ούτε οποιονδήποτε άλλον στο νησί. Καθοδηγείται από τους ηγέτες και αν αυτή θα έχει αποτέλεσμα τότε πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη φύση της, της υπό τους ηγέτες διαδικασίας».