3/10/16

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην εκλογική συνδιάσκεψη Λεμεσού

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην εκλογική συνδιάσκεψη Λεμεσού


03 Οκτωβρίου 2016

Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή συνδιάσκεψη. Συνδιάσκεψη που θα πάρει καθοριστικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου για το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο με το οποίο θα διεκδικήσουμε τις επικείμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης για το Δήμο Λεμεσού.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού θα καθορίσει την πορεία και τις προοπτικές της πόλης της Λεμεσού μακροπρόθεσμα. Αυτό τον αγώνα πρέπει να το δώσουμε συλλογικά και οργανωμένα. Έχοντας ως όπλο μας προοδευτικές ιδέες και όραμα για τις προοπτικές που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε πόλεις, δήμοι και κοινότητες να πάνε μπροστά. Πόλεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και παράλληλα δεν θα χάνουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι χώρος κοινωνικών διεργασιών και πρωτοβουλιών. Χώρος δοκιμασίας ιδεών και πρακτικών που βγάζουν τον πολίτη έξω από την λογική της διαχείρισης μόνο από την κεντρική εξουσία και τον καθιστούν συμμέτοχο στη διαμόρφωση πολιτικής. Ως θεσμός η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει μορφή άσκησης άμεσης δημοκρατίας. Επιδίωξη μας, λοιπόν, είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση και κατοχύρωση της οικονομικής της αυτοτέλειας, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες και η ποιότητα ζωής σ’ αυτές.
Η Αριστερά, το εργατικό κίνημα αλλά και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μια πραγματικά τιμημένη παράδοση στην πόλη της Λεμεσού. Ιστορία αγώνων, προσφοράς, δημιουργίας και κατακτήσεων. Δεν είναι τυχαίο που οι δημότες της Λεμεσού εμπιστεύτηκαν τη Δημαρχία της πόλης σε σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς˙ Πλουτής Σέρβας, Κώστας Παρτασίδης, Δημήτρης Κοντίδης και τώρα Αντρέας Χρίστου.
Είμαστε περήφανοι γιατί αυτή η εμπιστοσύνη επιστράφηκε στο πολλαπλάσιο με έργα, υπηρεσίες και πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. Μεταφράστηκε σε πρόοδο και σχεδιασμένη ανάπτυξη για ολόκληρη την πόλη και σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Εφαρμόστηκε με διαφάνεια σε μια σύγχρονη κουλτούρα πολυκοσμικότητας που χαρακτηρίζει το Δήμο.
Το αποτέλεσμα του Δεκέμβρη θα καθορίσει εάν θα συνεχιστεί η δυναμική πορεία του Δήμου ή εάν απλώς θα υπάρξει διαχείριση πόρων και έργων. Για να επιτευχθεί το πρώτο εξαρτάται απόλυτα από το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο που θα προκύψει και τον προσανατολισμό που θα δώσουν. Η Λεμεσός κατάφερε τις τελευταίες δύο δεκαετίες να πετύχει σημαντικούς στόχους. Σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα της γνωρίσματα και πλεονεκτήματα πέτυχε να αξιοποιήσει διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και συγκυρίες προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες. Ακριβώς αυτή η σωστή διαχείριση μέσω της οποίας προήλθε η πρόοδος, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μέσα στην ασχήμια των σκανδάλων και της διαφθοράς που έχουν αγγίξει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητούμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε μαζί, για ακόμα μια φορά, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες∙ να δομηθούν προοπτικές για την ορθολογική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Για το ΑΚΕΛ αυτό είναι το διακύβευμα των τοπικών εκλογών.
Έγνοια και διακύβευμα που για εμάς δεν προκύπτει ξαφνικά. Ως ΑΚΕΛ πάντοτε ιεραρχούσαμε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ψηλά στις προτεραιότητες μας. Ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Ακόμα και στις δύσκολες δεκαετίες του ’40, του ’50, ειδικότερα στα χρόνια της αποικιοκρατίας, τα πρωτοπόρα αριστερά δημοτικά συμβούλια αποτέλεσαν έπαλξη κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Μετουσίωσαν σε πράξη τις ανάγκες του λαού μας και με πρωτοποριακές κινήσεις – όπως στεγαστικά προγράμματα για τους φτωχούς – βρίσκονταν πάντα μπροστά στους αγώνες και την κοινωνική πάλη.
Σίγουρα αλλάζουν οι εποχές και οι ανάγκες. Εμείς όμως παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο της υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού μας. Ουδέποτε υπήρξε μέτρο των πολιτικών μας πράξεων η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών. Δεν θυσιάσαμε τον τόπο για να κερδίσουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Σεμνυνόμαστε ότι πάντοτε γνοιαζόμαστε για τον άνθρωπο και τη λύση των προβλημάτων του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα και σε αυτές τις εκλογές. Να πείσουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με άλλους. Δεν πατούμε επι πτωμάτων για να ανέλθουμε στην εξουσία. Αξίζουμε την εμπιστοσύνη του λαού με τις επιλογές και τις θέσεις που διατυπώνουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε πολλά, να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε την ικανότητα και τη θέληση να εργαστούμε σκληρά και ακούραστα, για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τους δημότες, όσο κι αν μας πληγώνουν διάφορα γεγονότα.
Η απαξίωση ως σύμπτωμα της εποχής σίγουρα έπληξε και τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς σ’ ‘όλα αυτά αντιτάσσουμε τα παραδείγματα δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων που αποδεικνύουν ότι με ανθρώπους εργατικούς, οραματιστές και με οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μεταξύ των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, προστέθηκε και η περιφρόνηση από την Κυβέρνηση, η οποία περιόρισε τις οικονομικές δυνατότητες της σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 40%. Σε άλλες δε αποφασίζει για θέματα που την αφορούν ερήμην της. Στον τομέα της μεταρρύθμισης του θεσμού η Κυβέρνηση ξήλωσε ότι έγινε προηγουμένως και αρχίσαμε πάλι από την αρχή. Ως ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ξεδοντιάσουμε τους Δήμους αλλά θα επιδιώξουμε να τους ενισχύσουμε περαιτέρω. 
Την τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια περιμένουν πολλές προκλήσεις, θέματα σοβαρά και κρίσιμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να εκλεγούν άνθρωποι που μπορούν να τα χειριστούν με υπευθυνότητα, εντιμότητα, σοβαρότητα και μαχητικότητα. Γι’ αυτό το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι πλατύ και αντιπροσωπευτικό. Να εκφράζει τη φυσιογνωμία μας, να περιλαμβάνει μέλη και φίλους του Κόμματος, ανθρώπους νέους αλλά και έμπειρους, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά, έντιμους και παραγωγικούς. Να περιλαμβάνει ανθρώπους με κοινωνική δράση που να πείθουν ότι θέλουν να εκλεγούν για να βοηθήσουν την πόλη και τους δημότες.
Το αρνητικό αποτέλεσμα που είχαμε στις Βουλευτικές Εκλογές μας επωμίζει με διπλό καθήκον: να δουλέψουμε τόσο ώστε το ΑΚΕΛ να κατακτήσει την πρωταγωνιστική θέση που του αξίζει στη συνείδηση του λαού∙ να εκπροσωπηθούμε στις τοπικές αρχές από ανθρώπους που θα υπερασπιστούν το λαό, το κοινό καλό, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα πόλεων και δήμων και όχι του οποιουδήποτε ιδιώτη. Προς αυτή την κατεύθυνση οι όποιες συνεργασίες επιδιωχθούν, θα επιδιωχθούν σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρερμηνεία.
Μιλούμε για συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο και για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεργασίες που να έχουν τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσουν όχι προς όφελος των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων αλλά προς όφελος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και του λαού. Συνεργασίες που θα βασίζονται στη στήριξη προσωπικοτήτων που διαθέτουν τα εχέγγυα να υπηρετήσουν σωστά το θεσμό και το λαό. Συνεργασίες που δεν θα έχουν πολιτικές προεκτάσεις. 
Συναντίληψη θα έπρεπε να υπάρχει και στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Το Κυπριακό και την οικονομία. Μόνο έτσι θα δημιουργούνταν οι προοπτικές να πάει μπροστά ο τόπος και ο λαός μας.
Δυστυχώς στο Κυπριακό υπάρχει πολυδιάσπαση. Κάποιοι παρουσιάζονται έτοιμοι να αποδεχτούν την όποια λύση, ενώ άλλοι να μην αποδέχονται καμμιά. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμφιλιωθεί με τη μια ή την άλλη προσέγγιση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη. Όραμα μας είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και αρχών. Υπογραμμίζουμε έντονα πως ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με λογικές που προτιμούν την Κύπρο κράτος μισό, αλλά ελληνικό.
Το ΑΚΕΛ παλεύει για λύση. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές που εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζουμε ξανά και ξανά αυτές τις αρχές, για να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι συμφωνία δίχως αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των προσπαθειών της Τουρκίας να αφομοιώσει τα κατεχόμενα και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το λέω αυτό γιατί καθημερινά εμφανίζονται πολλοί που μας παραδίδουν μαθήματα από καθέδρας. Εμείς δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας από μηχανής θεός. Αυτό που επιδιώκουμε και το λέμε ευθαρσώς, είναι έντιμο συμβιβασμό με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όχι με την κατοχή, ούτε με τα μεγάλα συμφέροντα. Κατανοούμε πόσο σημαντική και επείγουσα είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Μόνο με την επανένωση και τη λύση  θα ζήσει ο λαός μας σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε συνθήκες προόδου και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού.
Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Είτε θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα επιλύσουν τα ζητήματα της ασφάλειας, του εδαφικού, του περιουσιακού και της εκτελεστικής εξουσίας, με τρόπο βασισμένο σε αρχές είτε θα καταρρεύσει η διαδικασία με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
Η θέση μας ξεκάθαρη. Αν δεν διασφαλιστούν οι βασικές αρχές όπως τις διατύπωσε κατ’ επανάληψη το Εθνικό Συμβούλιο, δεν πρέπει κανένας να αναμένει τη στήριξη μας σε μια τέτοια λύση. Επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να ικανοποιεί βασικές αρχές, οι οποίες είναι:  
  1. Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων,  κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, καθώς και των όποιων μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει νατοϊκή λύση στο θέμα της ασφάλειας.
  2. Συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετεξέλιξη της σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία μέσω της συνέχειας της ιδιότητας του κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μέσω της συνέχειας των διεθνών συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απαγόρευση της απόσχισης συνιστά επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Ισχυρή κεντρική εξουσία με όλες τις αναγκαίες αρμοδιότητες που θα κατοχυρώνουν, μεταξύ άλλων, την ενότητα του κράτους, τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
  4. Απρόσκοπτη εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους πολίτες. Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.
  5. Τερματισμός του εποικισμού και σεβασμός της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1 τόσο κατά τη στιγμή της λύσης όσο και αναφορικά με τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
  6. Ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
  7. Σύντμηση στο ελάχιστο των χρονοδιαγραμμάτων τόσο της επιστροφής εδαφών όσο και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τα υπό προσαρμογή εδάφη θα πρέπει να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή πολιτεία από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συνολική συμφωνία.
  8. Ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες συναφείς δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων για διασφάλιση της εφαρμογής και πιστής τήρησης της συνολικής διευθέτησης.

Επαναλαμβάνουμε καθημερινά τη θέση μας για να το βάλουν καλά όλοι στο μυαλό τους, ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποκύψει μπροστά σε εκβιασμούς∙ ούτε και πρόκειται να θέσει εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου.
Εάν κοινός στόχος όλων είναι η χώρα να έχει μέλλον και προοπτική, θα πρέπει εποικοδομητικά, με προτάσεις, να εργαστούμε για επίτευξη λύσης. Όμως όχι της οποιασδήποτε λύσης. Λεπτομερώς αναφέρθηκα προηγουμένως στις βασικές αρχές βάση των οποίων θα κρίνουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αυτές οι αρχές θα μας καθοδηγήσουν για να διατυπώσουμε την τελική μας θέση για την όποια πρόταση τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού.
Είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται από κάποια πολιτικά κόμματα∙ να διχάσουν τον κυπριακό λαό και να καλλιεργήσουν τον φόβο. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να μη λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις. Να κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία. Δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα που θα υπάρχει.
Ο λαός μας χόρτασε από τα «δεσμεύομαι». Προδόθηκε πολλές φορές από μεγαλόστομες διακηρύξεις. Διψά μόνο για την αλήθεια και ειλικρίνεια. Ας σταματήσουν ορισμένοι να αποκοιμίζουν τη νεολαία με ανιστόρητους μύθους και μεγαλόστομα συνθήματα. Να μιλήσουμε ανοικτά για τα εγκλήματα του σοβινισμού σε βάρος και των δύο κοινοτήτων. Να αποκηρύξουμε τον εθνικισμό και το φανατισμό. Να σταματήσει επιτέλους η «σχιζοφρένεια» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που ενώ δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατάστρεψαν τον τόπο, την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση.  Να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει. Είναι τόσο ύπουλο που την κρίσιμη ώρα θα το βρούμε απέναντι μας.
Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες κάνει λόγο για «ιστορία επιτυχίας». Προβάλλει μια ψευδεπίγραφη εικόνα, η οποία με το πρώτο ξεσκόνισμα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
-       Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα από τα πιο καυτά προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, €25,5 δις.
-       Η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στα ποσοστά υποαπασχολούμενων ατόμων, αυτών δηλαδή που εργάζονται με μερική απασχόληση και με λειψό μισθό.
-       Εδώ και 14 συνεχόμενα τρίμηνα οι μισθοί μειώνονται συνεχώς. Συνεπώς, η μείωση της ανεργίας για την οποία τόσος λόγος έγινε, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών που δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Απλώς πλέον εργοδοτούνται άνεργοι με μισθούς πείνας, χωρίς βασικά δικαιώματα και χωρίς αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά συντελούν στην αύξηση της ανισότητας στον τόπο: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κυβερνώντες παρελαύνουν στα κανάλια προσποιούμενοι ότι δεν συμβαίνει τίποτε, ότι όλα βαίνουν καλώς. Αυτοί θα ζούσαν άνετα με μισθούς των 700 και 800 ευρώ το μήνα;
Ο κος. Αναστασιάδης δηλώνει περήφανος πως υλοποίησε το 80% του εκλογικού του προγράμματος. Διαγράφει βέβαια από την μνήμη του ότι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις ξεχάστηκαν μόλις ανέλαβε την Προεδρία. Αποδέχθηκε σε ένα βράδυ το κούρεμα καταθέσεων. Ξεπούλησε μέσα σε μια νύχτα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, το παράδειγμα κορυφαίας κακοδιαχείρισης. Αποδέχτηκε τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποδέχτηκε και συνεχίζει να ανέχεται το μπάχαλο με τα ωράρια στο λιανικό εμπόριο. Κατέβασε τις συντάξεις στα €350 μηνιαίως και εξευτελίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας με τα ψίχουλα του ΕΕΕ. Διαλύει τον τομέα της υγείας μέρα πάρα μέρα. Ενώ στην Παιδεία πρώτη φορά βιώνουμε τόσα προβλήματα, αν και ακόμα είμαστε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Προκλητικά προσποιείται πως η μετανάστευση των νέων δεν είναι τόσο ψηλή, ώστε να είναι ανησυχητική.
Με αυτούς που ο ίδιος βάφτισε άριστους των αρίστων ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις διαφθοράς και τραγελαφικές ιστορίες της αστυνομίας με τις φατρίες του υποκόσμου και όχι μόνο.  Αυτό ήταν το προεκλογικό του πρόγραμμα; Αυτά ήταν τα «δεσμεύομαι» του κ. Αναστασιάδη τα οποία έλεγε και ξαναέλεγε ότι θα τιμήσει μέχρι το τελευταίο ιώτα για να πείσει τον κόσμο να τον εμπιστευθεί;
Ως ΑΚΕΛ για τα κεφαλαιώδη ζητήματα που επηρεάζουν τον λαό μας καταθέτουμε συντονισμένα και με σοβαρότητα προτάσεις και θέσεις, εντός και εκτός Βουλής. Δεν μείναμε άπραγοι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που χτύπησαν τον λαό μας.
-       Καταθέσαμε σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση με σύνολο μέτρων στοχεύοντας στην προστασία συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν από εκποίηση είτε της κύριας κατοικίας, είτε της επαγγελματικής τους στέγης, μέχρι συγκεκριμένη αξία.
-       Δώσαμε μάχη για να αποτρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις.
-       Μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις καταθέσαμε προτάσεις για να μπει μια τάξη στην αταξία που επικρατεί αναφορικά με τα ωράρια στο λιανικό εμπόριο.
Αυτές τις μάχες, έστω και με ισχνές πλειοψηφίες καταφέραμε να τις κερδίσουμε στην Βουλή. Δυστυχώς το τείχος που χτίζει η Κυβέρνηση και η άρνηση της να σεβαστεί την θέση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων στα κοινωνικοοικονομικά, τη στρέφει πάντα στο ίδιο καταφύγιο: να αναπέμπει νόμους επικαλούμενη δευτερεύοντα ζητήματα.
Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν αφορούν το λαό μας. Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε, από τα όσα τραγικά ζούμε. Δεν μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Για να καταφέρουμε να κάνουμε έστω και ένα βήμα μπροστά χρειάζεται πολλή δουλειά και ενίσχυση της μόνης δύναμης που μπορεί να  προωθήσει τα συμφέροντα του λαού με σοβαρότητα. Της μόνης δύναμης που μπορεί να αντισταθεί. Του ΑΚΕΛ. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δεν παραδινόμαστε στη μιζέρια, την ηττοπάθεια και τη μοιραλατρία! Παρόλο που το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών ήταν απογοητευτικό, επιμένω ότι το Κόμμα μας με τα καλά του και τα κακά του, τα σωστά και τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα παραμένει η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί με υπευθυνότητα να δώσει μάχες για τον τόπο, τους εργαζόμενους και το μέλλον. Είμαστε και παραμένουμε η κύρια δύναμη που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί τον τόπο και το λαό, το όραμα και την προοπτική σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να παραμείνει όρθια η Αριστερά. Οφείλουμε όλοι, μέλη, στελέχη και ηγεσία να φροντίσουμε να μιλήσουμε με την κοινωνία. Να πάρουμε και να δώσουμε μηνύματα. Να πείσουμε με τη δράση και τις θέσεις μας και προπάντων με το προσωπικό μας παράδειγμα.
Η περίοδος είναι δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου, του λαού και του Κόμματος μας. Ακριβώς τώρα πρέπει να ανταποκριθούμε στον τίτλο του Ακελιστή έναντι των αρχών, της ιστορίας και της ιδεολογίας μας. Ας μετατρέψουμε τις δοκιμασίες σε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Να δυναμώσουμε την Αριστερά στους Δήμους και τις Κοινότητες. Να δυναμώσουμε τους αγώνες σε κάθε μετερίζι της κοινωνίας. Να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της Αριστεράς˙ το λάβαρο της εργατιάς˙ το λάβαρο της ελπίδας και της προοπτικής.