3/10/16

Υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκίνησε ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ

Υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκίνησε ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ




Άρχισε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων για την παραχώρηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στον ιδιωτικό τομέα, υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Στη συνάντηση, παρέστησαν οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και οι Γενικοί Γραμματείς των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή πρώτη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα συναίνεσης. «Όλοι έχουν δηλώσει τη θέλησή τους για να βρούμε μια λύση που θα είναι προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων, αλλά πέραν από όλα προς όφελος του τόπου μας, γιατί πρέπει να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη όπως διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με την καλή θέληση και την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει όλα τα μέρη», υπογράμμισε η κα Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να συζητηθούν εις βάθος όλα τα θέματα που έχουν εγκριθεί και πρόσθεσε: «Πρέπει να πω ότι υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Δεν συζητήσαμε, σε κανένα στάδιο, το αν πρέπει να υφίσταται ή όχι η ΑΤΑ. Αυτή τη στιγμή, αυτό που συζητούμε είναι το πώς θα υπολογίζεται στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ. Έγιναν πολλές συζητήσεις σε αυτά τα θέματα. Εγώ θέλω να πω ότι δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση που έχει να κάνει με την ουσία και τις διαφωνίες που υπάρχουν, λόγω του ότι δεν πιστεύω ότι, αν στο τέλος αντί να βλέπουμε τη συναίνεση που υπάρχει, να προβάλλουμε τις διαφωνίες, θα είναι προς όφελος του διαλόγου που έχει αρχίσει».

Σε σχετική ερώτηση, η κα Υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι όπως υπάρξει κατάληξη, έτσι ώστε η όποια ρύθμιση να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο 2017.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές, θα καταβληθεί προσπάθεια αντιμετώπισής τους, συμβάλλοντας στη θετική κατάληξη των συζητήσεων. Οι επικεφαλής των οργανώσεων ανέφεραν ότι είναι στη διάθεση της κας Υπουργού και του Επιτελείου της, έτσι ώστε να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί εργατική και κοινωνική ειρήνη.