25/10/16

Η ΕΕ να στηρίξει άμεσα τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο

Η ΕΕ να στηρίξει άμεσα τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο


       «Χαιρετίζουμε την αναφορά της έκθεσης στην ανάγκη να στηριχτεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η δημιουργία ενός τερματικού LNG στην Κύπρο. Είναι αναγκαίο η πρόταση αυτή να εισακουστεί και άμεσα η ΕΕ να δώσει οικονομική αλλά και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών. Εξίσου σημαντικό είναι να στηριχτούν οι χώρες που αποτελούν ενεργειακές νησίδες όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα ώστε να αρθεί η ενεργειακή τους απομόνωση» δήλωσε χτές στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κύριος Συλικιώτης έκανε παρέμβαση στην συζήτηση «Στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου» της ολομέλειας του κοινοβουλίου.  

Στην παρέμβαση του ο κύριος Συλικιώτης τόνισε πως «Η  στρατηγική για το LNG πρέπει να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τους αγωγούς και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας.»
«Δυστυχώς όμως», είπε κλείνοντας, «οι θετικές προτάσεις της έκθεση ακυρώνονται από τα μέτρα που προωθούνται για επιβολή μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα περιορίζει την κυριαρχία και ευελιξία των κρατών και θα καθιστά την ενέργεια εργαλείο εξυπηρέτησης των αναγκών της αγοράς μέσω συμφωνιών τύπου TTIP. Για την GUE/NGL η  στρατηγική για το LNG πρέπει να ενισχύει την εθνική ευελιξία, να προωθεί τις δημόσιες υποδομές με περιβαλλοντικά πρότυπα και να διασφαλίζει το δικαίωμα για ισότιμη και φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια.»

Γραφείο ευρωβουλευτή
25/10/2016
follow on twitter @sylikiotis