25/10/16

Γραπτή δήλωση Χάρη Πασιά, Συντονιστή Γραφείου Κοινωνικών Θεμάτων Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Γραπτή δήλωση Χάρη Πασιά, Συντονιστή Γραφείου Κοινωνικών Θεμάτων Κ.Ε. ΑΚΕΛ,

με θέμα τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών
για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Από τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει την εικόνα ότι όλα βαίνουν καλά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ότι έχει επέλθει και κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από την μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.).

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς δεν οδηγεί σε κοινωνική δικαιοσύνη και σε δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, αντίθετα οδηγεί σε παγίωση των ανισοτήτων.

Το μοντέλο κοινωνικής πολιτικής της Κύπρου χρειάζεται ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό. Ένα εκσυγχρονισμό που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

·         Την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος με φορολόγηση της πολυτέλειας και του πλούτου, την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη χρήση αυτών των εσόδων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
·         Τη ριζική αναδιάρθρωση των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής με την αποκέντρωση τους και την απόδοση ρόλου στην τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
·         Την τροποποίηση υφιστάμενων νομοθεσιών όπως το τέκνου, φοιτητική χορηγία, Ε.Ε.Ε. έτσι που να βελτιωθούν ουσιαστικά τα κριτήρια και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπάρχουν.
·         Τη λειτουργία από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, για παιδιά, βρέφη, και ηλικιωμένα άτομα. 
·         Την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών και παροχών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στο δόγμα του λιγότερου κράτους και στις πολιτικές τύπου Ε.Ε.Ε. η Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και οι ανισότητες θα διευρύνονται.

25/10/2016